Zaustavljanje femicida zahteva zajednički napor svih sektora društva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/ninocare
Podelite vest

Podaci Ujedinjenih nacija govore da je svaka treća žena u svetu tokom života doživela fizičko ili seksualno nasilje, a u periodu od januara do jula 2023. u Srbiji su registrovana 27 slučaja femicida, saopšteno je na panel diskusiji koja je povodom kampanje ,,Stop femicidu” ,

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog realizovalo je ovaj panel u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje ,,Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji”, a koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Кampanja ,,Stop femicidu” ima za cilj podizanje svesti o štetnosti pojave femicida u društvu, i mobiliše sve organe javne vlasti, organizacije civilnog društva i druge aktere u primeni politike Vlade Republike Srbije ka nultoj toleranciji prema nasilju.

” Republika Srbija je uradila toliko toga poput izmena i dopuna Кrivičnog zakonika, zatim Zakon sprečavanja nasilja u porodici, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije i Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Međutim, nasilje se i dalje dešava. Dešava se oko nas i može svima da se desi. Svako od nas poznaje osobu koja je doživela određeni vid nasilja. Zato je zadatak svih nas da ne okrećemo glavu i da kažemo: ,,To se ne dešava” – istakla je Nina Mitić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Femicid je složen fenomen koji je raširen širom sveta i ne poznaje granice, rasu, klase, kulturu, tradiciju, religiju i upravo zbog toga zahteva zajednički napor svih sektora društva, Vlade, organizacija civilnog društva, privatnog sektora i pojedinaca. Za prevenciju i suzbijanje femicida važni su kontinuirani zajednički programi i napori koji se ulažu kako bi se slučajevi nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja prema ženama sprečili i rešavali.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x