Zavetnici: Sad je prilika da Beograd zatraži vraćanje pregovora o Kosovu u UN

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
Podelite vest

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski pozvala je vlasti da hitno zatraže vraćanje pregovora o Kosovu i Metohiji u Ujedinjene nacije (UN).

Ona je ocenila da je politika rešavanja pitanja Kosova i Metohije “pod patronatom” Brisela “potpuno kapitulirala” o čemu, kako je navela, svedoče i odluke Nemačke i Francuske da imenuju specijalne izaslanike za dijalog Beograda i Prištine.

“Da li to znači da Nemačka i Francuska priznaju da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak nesposoban ili da će posredovati u pregovorima mimo briselske administracije? Da li to znači da će sada svaka država imati svog izaslanika? Zašto onda ne bi izaslanike poslali i Rusija, Kina, zemlje BRIKS”, upitala je Đurđević Stamenkovski.

Ocenila je da se sve što su aktuelna i prethodna vlast uradile u okviru Briselskog dijaloga sa Prištinom, svodi na “predaju državnih atributa Srbije na Kosovu i Metohiji”.

“Slušali smo kako vodimo 5:0 u tim pregovorima a danas vidimo da je pitanje ko je tu kome davao golove ili je možda reč o autogolovima”, navela je predsednica Zavetnika.

O predstojećoj sednici parlamenta o Kosovu, koja je po njenim rečima, najavljena za 13. septembar, Đurđević Stamenkovski je upozorila da poslanička grupa Zavetnika nije dobila “ni ceduljicu sa materijalom”.

“Zašto se ignoriše činjenica da parlament više ne izgleda kao prošle godine? Zašto sednica parlamenta nije održana pre ‘usmenih’ dogovora o ličnim kartama”, upitala je ona.

Dodala je da je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju tražila da Kancelarija za Kosovo i Metohiju podnese izveštaj o toku pregovora u Briselu.

“Duže od godinu dana nemamo uvid kako teče proces pregovora pošto Kancelarija nije podnela izveštaj od proleća prošle godine. Pregovarate o najvažnijem nacionalnom pitanju tako što obaveštavate građane da je nešto usmeno dogovoreno. Da li se nešto skriva od očiju javnosti? Da li treba da se o toku pregovora informišemo sa portala Koha ditore”, upitala je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da će tražiti od Odbora da se oglasi povodom presude Osnovnog suda u Prištini kojom je 20-godišnji Nikola Nedeljković iz Beograda osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog izazivanja “međuetničke mržnje”, kao i da u vezi učestalih slučajeva kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, uputi pismo Savetu UN za ljudska prava i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x