Završena blokada saobraćaja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/EMIL VAS/DS)
Podelite vest

BEOGRAD – Jednočasovna blokada auto-puta kroz Beograd, kod Centra Sava na Novom Beogradu, završena je u 15 sati, a protekla je mirno.

Nekoliko desetina građana je oko 14.30 zaustavilo saobraćaj i u Ulici Milentija Popovića, na nadvožnjaku.

Saobraćaj u tom delu grada se polako normalizuje.

Ove subote u blokadi je učestvovalo primetno manje građana nego prethodne subote.

Neki od vozača, čiji automobili su bili blokirani, okrenuli su ih i vratili se jednosmernom ulicom nazad a neki su blokadu zaobišli ulicom iza zgrade Centra Sava.

Predstavnik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta ponovio je zahteve da se povuče iz prostornog plana projekat Jadar i da se zabrani eksploatacija litijuma.

Okupljeni građani skandirali su “Aco, nevoljo!”, “Ustanak, ustanak!”.

Tokom blokade padala je kiša.

Nekoliko desetina građana zaustavilo je na 15 minuta saobraćaj u jednoj traci auto-puta kod centra Sava, u smeru ka Novom Beogradu.

U toj blokadi učestvovali su građani u maskirnim jaknama, koji su nosili srpske zastave i jednu veliku zastavu na kojoj je nacrtano Kosovo i pevali “patriotske pesme”.

Oni su kazali da su ratni veterani.

Blokada saobraćaja sa zahtevom da se povuče iz prostornog plana projekat Jadar i da se zabrani eksploatacija litijuma, završena je, pre toga, tačno u 15 sati.

Policije na skupu nije bilo.

__________________________

NOVI SAD – Demonstranti u Novom Sadu nakon jednočasovne blokade raskrsnice na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla, održali su danas protestnu šetnju do Mosta slobode, koji su potom i blokirali a nakon toga je protest završen.

Treću subotu zaredom Novosađani su se u organizaciji više ekoloških udruženja okupili u znak protesta zbog mogućeg otvaranja rudnika litijuma Rio Tinto, u dolini Jadra.

Na blokadi je bilo više stotina građana, znatno manje nego prošle subote, a u blizini nije bilo vidljivo prisutvo uniformisane policije.

Prethodno su u obraćanju okupljenim građanima, organizatori protesta poručili su da su građani blokadama uspeli da se izbore da se dva zakona povuku.

“Predsednik je izjavio da sve što se dešava ima veze samo sa politikantstvom. Predsedniče, u ovoj državi ima toliko problema da imamo razloga da protestujemo svaki dan”, istakao je aktivista iz Temerina Ivan Jularić, koji je greškom pretučen na prethodnim protestima.

Jularić je poručio demonstrantima da nastave da se okupljaju i narednih vikenda, i da ne treba da se zadovoljavaju mrvicama sa stola.

Na protestu u Novom Sadu okupila se i manja grupa antivaksera koji su držali govore preko megafona, a nosili su transparente sa natpisom: “Smrt kovid fašizmu, sloboda narodu”.

Tokom bokade desilo se nekoliko manjih incident kada je jedno vozilo pokušalo da prođe blokirani kružni tok, ali je nakon prepirke s okupljenima, odustalo od prolaska.

Nakon toga dva vozila pokušala su da prođu kroz masu okupljenih na Mostu slobode, ali je sve završeno na verbalnim razmiricama.

Mnogo masovnije proteste organizovane prethodne dve subote u Novom Sadu obeležili su incidenti, prvi put na mostu Duga, a poslednji put na Mostu slobode, kada su grupe mladića napale demonstrante i potom pobegle sa blokade kada su ih okupljeni građani pojurili.

Tom prilikom je snimatelj Nezavisnog društva novinara Vojvodine Vladimir Šper isprskan biber sprejom, a u tučama je povređeno više osoba.

Protestno okupljanje održano je na inicijativu Ekološkiog ustanka koji je pozvao građane da i danas blokiraju saobraćajnice širom Srbije na sat vremena, dok je inicijativa Kreni promeni odustala od organizacije slavlja na beogradskom Trgu Republike jer su ispunjena dva inicijalna zahteva protesta – Zakon o eksproprijaciji je povučen a Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je izmenjen.

Kao cilj novih blokada organizatori su naveli “proterivanje” kompanije Rio Tinto iz Srbije.
______________________

KRUŠEVAC – Stotinak Kruševljana protestovalo je danas u centru tog grada i na po petnaestak minuta je na dva mesta blokiralo saobraćaj, najpre na pešačkom prelazu kod Policijske uprave, a potom kod Trga glumaca.

Okupljanje građana je na Trgu glumaca počelo oko 13.30, da bi pola sata kasnije krenuli u šetnju trotoarom glavne gradske ulice.

Nakon što su prošli pored Skupštine Grada, na pešačkom prelazu nedaleko odatle, ispred Policijske uprave, ostali su da stoje petanestak minuta.

Građani su se, opet trotoarom, vratili do Trga glumaca, gde su takođe na pešačkom prelazu, stajali petanestak minuta blokirajući saobraćaj, nakon čega je protest završen.

Pred početak šetnje jedna od učesnica protesta, profesorka književnosti Duška Milosavljević kazala je okupljenima da se boji “onog zlatnog doba koje nam se sprema, kada će u stvari doći da nam pokradu sve što imamo”.

“Mi hoćemo da ovo bude zemlja za nas, za sve naše ljude, zemlja za našu decu, a ne za investitore”, kazala je ona, pozvavši okupljene u šetnju.

Demonstranti su izjavili da su se okupili kako bi sprečili da kompanija Rio Tonto vrši iskopavanje litijuma u Jadru, a nosili su transparente “Srbija nije na prodaju” i “Niko ne sme da nas truje”

Policija nije reagovala tokom blokade saobraćaja, njeno prisustvo nije bilo vidljivo, a protest je protekao bez incidenata.

_____________________

PIROT – Oko 200 građana blokiralo je danas Golemi most u centru Pirota na poziv ekoloških udruženja koja se protive namerama kompanije Rio Tinto da iskopava litijum na zapadu Srbije.

Učesnici protesta su od 14 do 15 časova blokirali saobraćaj na mostu između naselja Pazar i Tijabara, koji se za to vreme, odvijao preko mostova Gazela i Drugi ring.
Okupljeni su nosili zastave i transparente a jedan od učesnika blokade rekao je da “građani ne treba da veruju da je Zakon o referendumu vraćen na doradu”.

“Naš zajednički cilj je da Srbijom jednom zavlada pravna država, da na čelo države dođu rodoljubi koji će da brane interes Srbije a ne interes kompanije Rio Tinto i drugih kompanija koje hoće da unište Srbiju”, rekao je učesnik protesta.

Žena koja se predstavila kao profesorka u penziji kazala je da je došla da podrži “sve one koji se bore za čist vazduh i za nezagađenu zemlju”.

“Imamo razloga za protest i ovde u Pirotu, pre svega da očuvamo našu Nišavu i Zavojsko jezero koje se neprekidno ispušta. Pitanje kako će da se održi živi svet u reci i jezeru. Pokazalo se da protesti imaju efekta”, navela je učesnica protesta.

_____________________

GORNJI MILANOVAC – Nekoliko desetina građana blokiralo je danas raskrsnicu u Gornjem Milanovcu, kod spomenika 1300 kaplara, tako što su od 14 do 15 časova više puta uzastopno prelazili preko pešačkog prelaza.

Oni su blokirali raskrsnicu na poziv pokreta Ekološki ustanak koji zahteva da se kompaniji Rio Tinto ne dozvoli iskopavanje rude litijuma na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Tokom protesta, jedan vozač pokušao je automobilom da prođe blokadu ali mu demonstranti to nisu dozvolili pri čemu nije bilo incidenata.

______________________

PROKUPLJE – Oko 100 građana Prokuplja blokiralo je danas nakratko magistralni put Niš-Priština u znak podrške ekološkim udruženjima i pokretima koji se protive iskopavanjima kompanije Rio Tinto na zapadu Srbije.

Noseći zastave Srbije i duvajući u pištaljke, učesnici protesta okupili su se u 14 sati na trgu Topličkih junaka odakle su krenuli u šetnju glavnim prokupačkim ulicama.

Oni su na desetak minuta telima zaustavili saobraćaj na magistralnom putu Niš-Priština, koji prolazi kroz Prokuplje.

S protesta su poručili da podržavaju zahteve građana Srbije i ekoloških udruženja koja traže da se “Rio Tinto” i svi drugi zagađivači prirode proteraju iz Srbije.

Okupljanje je trajalo do 15 sati a učesnici su najavili da će nastaviti s protestima sve dok njihovi zahtevi ne budu usvojeni.

_______________________

LESKOVAC – Stotinak građana Leskovca i desetak automobila blokirali su danas na sat vremena Bulevar oslobođenja u centru grada.

Građani su uzvikivali: “Svi, svi, svi”, što je parola iz protesta 1996. i 2000. godine, a saobraćaj je bio u potpunosti obustavljen.

U jednom trenutku naišla su dva autobusa s obe strane blokade, a iz jednog autobusa su putnici demonstrantima i novinarima iskazivali nezadovoljstvo zbog čekanja u mestu.

Pola sata kasnije, vozači autobusa, pošto su bili poslednji u redu, okrenuli su se u suprotan smer.

Za razliku od prošle subote, kada je organizator protesta bila Grupa građana “Za Leskovac zajedno”, danas je došlo je do spontanog okupljanja, rekli su okupljeni za ageniju Beta.

“Nije nam važno ko organizuje protest. Ovo je silovanje mozga. Ne pripadamo nijednoj poltičkoj partiji. Ne bismo došli samo u slučaju da su organizatori radikali. Ovo je borba za ekološki čistu Srbiji, borba za našu decu”, kazale su dve starije Leskovčanke.

Među okupljenima viđeni su i pripadnici političkih stranaka i udruženja građana, a šef odborničke grupe u Skupštini Leskovca Nebojša Cakić rekao je za Betu da su danas tu u svojstvu običnih građana i da smatra da bi ih bilo u daleko većem broju da nije padala kiša i da nije bilo hladno.

Policije u uniformi nije bilo ni ovoga puta, ali su sa strane bili veoma vidljivi policajci i inspektori u civilu, koji su posmatrali protest.

Tačno u 15 sati, građani su počeli da se razilaze, a saobraćajanica je oslobođena.

U isto vreme, dvadesetak automobila leskovačkih i vlasotinačkih registracija blokirali su put koji vodi ka vlasotinačkoj petlji i blokada je takođe trajala oko sat vremena. I dok je u Leksovcu bilo mirno, na ovoj lokaciji došlo je do manjeg koškanja između demonstranata koji su stali na kolovoz i građana koji su želeli da prođu.

Pored građana, blokadi na regionalnom putu Leskovac – Vlasotince pridružili su se i lideri gradskih odbora Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.

Policija i ovoga puta nije reagovala.

____________________

NOVI PAZAR – Grupa Novopazaraca blokirala je i danas kružni tok u centru grada a tokom jednosatnog protesta situacija je u par navrata bila na ivici incidenta jer su pojedini vozači pokušali da probiju blokadu.

Na ulicama ponovo nije bilo uniformisanih policajaca, ali je primećeno prisustvo većeg broja pripadnika policije u civilu.

Demonstranti su tokom blokade od 14 do 15 časova propustili nekoliko vozila za koje su procenili da prevoze bolesne.

Poslednjih tridesetak minuta protesta obeležili su pokušaji vozača tri automobila da u kratkom vremenskom intervalu probiju blokadu.

Oni su sporim kretanjem probali da se provezu, a jedan od njih je povremeno izlazio iz vozila i pokretao raspravu, zbog čega je u par navratila situacija bila na ivici incidenta.

___________________

BOR – Oko 200 Borana danas je na sat vremena blokiralo glavnu saobraćajnicu na ulazu u grad, zahtevajući od države da reši ekološku situaciju u istočnoj Srbiji i sudbinu nekoliko borskh sela ugroženih širenjem rudnika bakra.

Građani su se okupili na poziv pokreta “Borani se pitaju” putem društvenih mreža, jer naglašavaju da se povlačenjem Zakona o eksproprijaciji ne završavaju problemi u tom delu Srbije.

Blokada puta je započela u 14 sati, kada su okupljeni prelazili pešačke prelaze na kružnom toku, ali i zaigrali Vlaško kolo za koje je muzika puštena sa zvučnika.

Tokom protesta dogodio se i manji incident, kada je jedna žena nameravala da kolima probije blokadu, ali su je u tome sprečili građani koji su gotovo seli na haubu njenog vozila zbog čega je usledio kraći verbalni sukob.

Vozila u blokiranoj koloni su se masovno okretala preko dve jednosmerne trake i prelazila travnatu površinu da bi se vratila suprotnim pravcem.

_________________

KRAGUJEVAC – Završen je protest građana u Kragujevcu koji se zalažu za zdravu zemlju, vodu i vazduh, ali i za sistemske promene u državi.

Protest je započeo danas u 14 časova blokadom raskrsnice kod Zastavinog solitera u centru grada, gde je gotovo sat vremena bio zaustavljen saobraćaj.

Građani su potom krenuli u šetnju kroz centar grada do raskrsnice kod Velikog parka koja je bila nakratko blokirana čime je završen ovaj protest.

Na protestu je bilo značajno manje građana nego prethodne dve subote.

“Tražimo korenite promene u državi, treba nam narod, običan čovek nam treba, ne političke partije. Vreme je došlo za čoveka iz naroda. Nećemo više da prodajemo dedovinu, hoćemo da opstanemo na svojoj zemlji”, rekao je za agenciju Beta jedan od učesnika protesta, Zoran Todorović, koji je naglasio da nije član ni jedne partije.

Na protestu su bili istaknuti transparenti “Rio Tinto, marš sa Drine”, “Šetaćemo dok ne odšetaš s vlasti – narod časti”, “Ne može samo da se uđe, da se ruši tuđe”.

Učesnik iz Kragujevca Aleksandar Ružmanović kazao je da je na protestu, ne samo zbog Rio Tinta, nego zbog kompletnog stanja u državi, jer u njoj “ništa ne funkcioniše i zato što smo postali građani drugog reda”.

_____________________

ČAČAK – Više stotina građana, okupljenih na poziv ekoloških udruženja koja se protive otvaranju rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u dolini Jadra, blokiralo je danas Ibarsku magistralu u Preljini kod Čačka.

Tokom blokade koja je trajala od 14 do 15 časova zaustavljen je sabraćaj u dužini od nekoliko kilometara iz pravca Beograda, Kraljeva i Užica.
Na samom početku blokade naišao je autobus koga su učesnici protesta propustili da prođe.

Demonstranti su nosili zastave Srbije i parole na kojima je pisalo “Ne damo đedovinu” i “Rio Tinto odlazi”.

Predsednica ekološkog udruženja “Suvoborska greda” Ljiljana Bralović rekla je okupljenim građanima da dalje delovanje zavisi od odluke koju 15. decembra bude donela Skupština Loznice o predlogu da se zabrani dalje istraživanje ili gradnja rudnika za iskopavanje litijuma kako je predviđeno u projektu “Jadar”.

Najavila je da će, ukoliko Skupština Loznica ne usvoji taj predlog, ekološka udruženja koja su do sada pozivala građane na blokade saobraćaja odlučiti kako će dalje organizovati “građansku neposlušnost”.

Jedan od učesnika blokade, stanovnik sela Baluga i član neformalne grupe koja okuplja meštane desetak sela “Ne damo đedovinu” Bratislav Simović ocenio je za agenciju Beta da “postoji rešenost ljudi da se odbrani zemlja od iskopavanja litijuma”.

“I po hladnom vremenu i po kiši, i pored konfuznih informacija proteklih dana o tome da li se blokade puteva obustavljaju ili nastavljaju, jedan broj judi se okupio i danas da izrazi nezadovoljstovo protiv Rio Tinta. Mi smo odlučni da istrajemo, ne damo zemlju naših predaka, od koje živimo”, rekao je Simović.

Po nezvaničnim procenama, na današnjoj blokadi Ibarske magistrale bilo je mnogo manje ljudi nego prošle subote a protest je protekao bez incidenata uz vidljivo prisustvo uniformisane policije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x