Završena prva faza izgradnje druge fabrike nemačkog Kontinentala u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Novi Sad, 10.11.2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je svecanosti povodom zavrsetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike kompanije Continental Automotive Serbia, danas u Novom Sadu. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)
Podelite vest

Nemačka kompanija Kontinental danas je obeležila zavšetak prve faze radova na izgradnji njene fabrike u Kaću, druge u Srbiji, a kompletan objekat od oko 30.000 kvadrata trebalo bi da bude završen do septembra 2022. godine.

U martu ove godine je otvorena prva fabrika Kontinentala u Novom Sadu u kojoj se proizvode napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilima, gde je zaposleno 150 ljudi.

Ukupna ulaganja u obe fabrike su 140 miliona evra i u njima će biti više od 700 zaposlenih.

Kontinental je pre tri godine u Novom Sadu otvorio Centar za istraživanje i razvoj gde radi više od 600 IT inženjera.

Zvaršetku prve faze izgradnje fabrike Kontinental, koja je počela u junu ove godine, prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će to biti najveća fabrika u Srbiji i da će Kontinental biti najveći izvoznik u Srbiji.

“Doprinos Kontinentala domaćem bruto domaćem (BDP) proizvodu biće više od dva odsto, što nema ni jedna druga kompanija. To je velika stvar za Srbiju, buće ključna prekretnica u razvoju Srbije”, kazao je Vučić.

Dodao je da ubedjuje rukovodstvo Kontinentala da u Srbiji izgradi i treću “visoko tehnološku mega fabriku” i da to bude u Nišu.

“Obećavam da će Kontinental za treću fabriku u Srbiji dobiti još veću podršku države. Hvala im što privlače pametne ljude koji bi napustili Srbiju da nije bilo njihove investicije”, rekao je Vučić.

Najavio je ubrzano uvodjenje dualnog obrazovanja u svim sferama i na svim nivoima školovanja.

Podsetio je da su 2015. godine nemačke kompanije u Srbiji zapošljavale 17.000 ljudi, a sada 75.000.

“Srbija ne bi imala ovako uspešan privredni rast da nije bilo nemačkih investicija”, ocenio je Vučić.

Nemački Kontinental, osnovan 1871. godine, posluje u 59 zemalja i zapošljava više od 240.000 ljudi. Proizvodi sisteme za kočenje, elektroniku, opremu za bezbednost, delove pogonskog sistema i šasije, tahografe, gume i druge delove za automobilsku i transportnu industriju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x