Završnica 11. festivala BUNT počinje u petak

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BUNT.rs
Podelite vest

U Beogradu u petak počinje završnica 11. izdanje festivala klasične muzike BUNT, sa koncertom pijaniste Viktora Lazarova pod nazivom “Savremena srpska muzika u kontekstu kompozitora iz dijaspore”, saopštili su organizatori festivala.

Kako je rečeno agenciji Beta, koncert počinje u petak u 19.00 u Legatu Slavenski i biće propraćen predavanjem o delima koja se izvode. Ulaz je besplatan.

U subotu je “Dan Damjana Diklića”

tradicionalni koncert u kojem učestvuju i mladi sa autizmom. Koncert je posvećen uspomeni na glumca i humanistu, velikog prijatelja festivala BUNT, Damjana Diklića, naveli su organizatori.

Koncert će biti održan na sceni Danilo Bata Stojković, u Zvezdara teatru, a program čine dve celine – premijerni koncert dela domaćih kompozitora projekta Katarine Milošević “Zbirka za male flautiste”, pisanih za najmlađe, kao i “Bajka o Titiriji” u izvođenju Muzičko operske teatarske organizacije MOTO i Ansambla “Flautisimo”.

U programu aktivno učestvuju kao glumci i pevači i deca sa razvojnim poremećajima, a sav prihod od prodaje ulaznica Festival BUNT će donirati Udruženju “Nebograd” koje se između ostalog bavi i radom sa decom sa autizmom, za kupovinu klavinove.

Predstava počinje u 18.00, ulaznice po ceni od 600 dinara mogu se kupiti preko sajta pozorišta, www.zvezdarateatar.rs kao i na blagajni teatra.

U nedelju “Mokranjac u novom ruhu”

U nedelju 24. decembra, u 20.00 je završno veče festivala BUNT 11.0. U Dvorani Lola, biće održan koncert Flautino Lola klasik, pod umetničkim rukovodstvom Ljubiše Jovanovića.

Koncert pod nazivom “Mokranjac u novom ruhu” obuhvatiće šest novih kompozicija srpskih autora Milana Mihajlovića, Ivane Stefanović, Branke Popović i Milane Stojadinović Milić, koje su inspirisane stvaralaštvom Stevana Stojanovića Mokranjca.

Tako će publika imati priliku po prvi put da čuje muziku po motivima Tebe pojem, Heruvimske pesme, Hvalite i II Rukoveti kroz zvuk hora flauta.

Za taj atraktivan koncert u čarobnom prostoru barokne dvorane Lola, ulaz je besplatan, dodali su organizatori.

Festival je počeo 19. novembra i obuhvatio je raspon od baroka do savremene muzike, od Johana Sebastijana Baha (Johann Sebastian Bach) do čak 15 premijera dela domaćih stvaralaca.

BUNT nastavlja da promoviše najviše evropske ciljeve kulture, kulturne zaostavštine i demokratije, negujući poseban odnos prema stvaralaštvu mladih i posebno osetljivim grupama stanovništa, među kojima su i mladi sa autizmom.

Festival BUNT je ambasador Europa Nostre u Srbiji, uz podršku EU info centra i deo je projekta MERITA, jednog od najznačajnijih evropskih umetničkih projekata današnjice.

Pre više od jedne decenije BUNT je započeo svoju misiju i danas je, neizmenjenu, nastavlja, navodi se u manifestu BUNT festivala.

Kao veliku snagu i vrednost BUNT oseća domaće stvaralaštvo. Ovog, 11. po redu BUNTA, centralno mesto pripada našem muzičkom ocu, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

BUNT nastavlja da okuplja umetnike i stvaraoce koji su usmereni ka suštini i dubini, daleko od bilo koje vrste estradizacije ove umetnosti.

BUNT podržava mlade stvaraoce, kompozitore i izvodjače. Želi da osnaži svakog pa se sa pažnjom i ljubavlju okreće i osetljivim grupama medju kojima su i mladi sa autizmom.

Festival ostaje na svom putu. Najviše civilizacijske vrednosti i moć umetnosti mogu da unesu svetlost u svakodnevni život. Moto festivala je “BUNT, ZA MUZIKU!”, dodaje se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x