Zeleno-levi front čestita građankama i građanima Dan državnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Ne davimo Beograd
Podelite vest

Na ovaj dan, 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak. Počela je borba protiv obesti i bahatosti vladavine Otomanskog carstva, kao i feudalnog sistema koji je u njemu vladao. Počela je borba protiv nepravede i ugnjetavanja naroda, ali i borba za samostalnu, uređenu i evropsku državu, piše u čestitki Ne davimo Beograd povodom Dana državnosti Srbije.

“Ovaj datum za nas je i početak raskida sa feudalnim nasleđem u Srbiji i borbe za oslobađanje potlačenih i izrabljivanih klasa u Srbiji”, navodi se u saopštenju  i dodaje da je “bilo potrebno više od sto godina da se građani i građanke Srbije oslobode velikaša, kneževa, grofova i drugih zakonom privilegovanih u društvu”.

“Privilegije su ostale, drugačije upakovane i okićene, ali borba se nastavlja”, saopštili su povodom današnjeg praznika.

Podsećau da je na ovaj datum je, 1835. godine, donet i prvi ustav u Srbiji koji je bio usklađen sa tadašnjim evropskim stremljenjima ka izgradnji moderne, pravne države.

“Mada kratkotrajan, ovaj ustav je početak moderne državnosti u Srbiji i period kada Srbija nije kaskala, već stajala rame uz rame sa drugim evopskim državama u borbi za ograničenje vlasti i vladavinu prava. Više od dvesta godina kasnije, borba protiv ugnjetavanja, izrabljivanja i za vladavinu prava nije završena”.

Zeleno-levi front, organizacija nastala širenjem pokreta Ne davimo Beograd na republički nivo, nastavlja borbu koju su započeli naši preci, borbu za jednakost, slobodu i Srbiju kao evropsku državu, istakli su  povodom današnjeg praznika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x