Zeleno levi front: Umesto poskupljenja, Grad Beograd da pokrije razliku u ceni grejanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti/O.S.
Podelite vest

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd pozvao je danas gradsku upravu da odustane od najavljenog povećanja cene centralnog grejanja u Beogradu.

U saopštenju je zatražio od vlasti da razliku u ceni gasa pokrije, umesto da prebacuje trošak na leđa građana.

Po analizi poslovanja “Beogradskih elektrana”, to preduzeće je veoma revnosno kada treba povećati cenu grejanja zbog porasta cene gasa.

U saopštenju piše da to preduzeće “nijednom nije umanjilo cene grejanja od 2016. do 2020. kada je cena gasa pala više od 20 odsto, a zime većinom bile blage.

“Na taj nači, ostvarilo je enormnu nezakonitu dobit od više od 138 miliona evra, odnosno 435 evra po prosečnom stanu od 60 kvadrata grejane površine”, dodaje se u saopštenju.

Zeleno levi front smatra i da od toga najveću korist ima Gradska uprava, kojoj “Beogradske elektrane” uplaćuju 85 odsto svoje dobiti.

“Ova ogromna sredstva mogla su biti iskorišćena za ulaganja u sistem, uštede i na kraju smanjenje cene grejanja”, dodaje se u saopštenju.

Navedeno je da se, po sadašnjoj dinamici menjanja toplovodne mreže, zameni oko 10 kilometara godišnje pa će se tim tempom, kako su ocenili, celokupna mreža zameniti za nekih 70 godina.

U Zeleno-levom frontu smatraju da se, umesto ulaganja u brzu obnovu toplovodne mreže, ogromna dobit godinama upumpava u gradski budžet radi finansiranja neracionalnih i često koruptivnih projekata uprave.

Gradski odbornik Dobrica Veselinović je ocenio da je jasno da gradska vlast nema želju, znanje, ni dugoročnu strategiju kako da smanji potrošnju fosilnih goriva i  energije u gradu.

“Zeleno levi front / Ne davimo Beograd kroz plan “Za dobar grad” može da omogući velike uštede ulaganjem u energetsku efikasnost i time obezbedi bolji, održiviji i efikasniji sistem grejanja”, izjavio je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x