Zelenović: Vučić nudi radnicima minimalac od 46.000 dinara, a potrošačka korpa je 98.000

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nebojša Zelenović, Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Sramotna je ponuda vlasti u Srbiji da minimalna mesečna zarada bude 46.000 dinara jer nije dovoljna za dostaojanstven život radnika, ocenio je kopredsednik stranke Zajedno i poslanik u Skupštini Srbije Nebojša Zelenović.

“U ponedeljak će Socijalno-ekonomski savet raspravljati o visini minimalne zarade za sledeću godinu koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić unapred postavio na 46.000 dinara a potrošačka korpa je 98.000 dinara”, naveo je Zelenović u saopštenju.

Ukazao je da Srbija nije ekonomski tigar, kako izjavljuje Vučić.

“To što radnici ne mogu da namire svoje potrebe poštenim radom nije nikakav napredak već ekonomsko nasilje nad velikim delom naših ljudi”, rekao je Zelenović.

On smatra da određivanjem visine minimalca svake godine pre nego što svoje mišljenje iznese Socijalno-ekonomski savet Vučić “samo nastavlja da sprovodi nasilje nad institucijama ove zemlje”.

Naveo je da predsednik “nema nikakve ingerencije po ovom pitanju već samo koristi svoju moć kako bi unapred zakopao nade građana Srbije i prokrčio put za dalje nesmetano bogaćenje velikih kompanija koje imaju najviše koristi od bednih plata u našoj zemlji”.

“Da zaista brine o radnicima i njihovoj dobrobiti Vučić bi se zapitao zašto pola miliona ljudi, od kojih je veliki broj u javnom sektoru, radi za minimalac godinama iako bi po zakonu to morao biti izuzetak u slučaju otežanog poslovanja preduzeća a ne pravilo”, naveo je Zelenović.

Stranka Zajedno se zalaže da se omogući nesmetan rad Socijalno-ekonomskog saveta i pregovarački proces sindikata i poslodavaca o mnogim temama, uključujući i zarade, i da se u taj proce ne meša predsednik države.

“Verujemo da je za bolji život ljudi potrebno promeniti logiku razmišljanja o zaradama i uvesti realne proračune koji su deo međunarodnih konvencija a koji bi nas vodili ka uvođenju plate za život kao koncepta koji bi ljudima garantovao dostojanstvo”, navodi se u saopštenju te stranke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x