Zelenović (Zajedno): SNS ne želi Srbiju u Evropskoj uniji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nebojša Zelenović Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/EV
Podelite vest

 Poslanik i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je da je na sednici Odbora za spoljne poslove, koja juče nije održana uz obrazloženje da je “kurir iz ministarstva spoljnjih poslova pobrkao adrese i papir odneo u vladu umesto u skupštinu”, trebalo da se raspravlja “o restriktivnim merama spram Ruske federacije povodom invazije i razaranje Ukrajine”.

Kako je saopšteno iz Zajedno, Zelenović je ocenio da je to bio način vlasti da opet “izbegnu raspravu” o tom pitanju, što je ocenio kao “sprdanje sa budućnošću zemlje”, i pokazatelj da “Srpska napredna stranka (SNS) ne želi Srbiju u Evropskoj uniji”.

On je kazao da se od javnosti “kriju sve vitalne informacije koje u ovom trenutku utiču na rešavanje aktuelne krize i oko Kosova i Metohije, ali i oko spoljno-političke pozicije zemlje”, i didao da je “vreme da se jasno kaže da je SNS odustala od puta u Evropsku uniju, i to zbog kurira koji nije uspeo da nadje svoj put do skupštine”.

Zelenović je zatražio ostavku ministra spoljnih poslova Ivice Dačića “zbog nepodnošenja izveštaja nadležnom odboru”.

“Ovako se ne ide u EU, ovako ne postupa država koja želi u EU. Rezolucija o uvodjenju sankcija Rusiji nije mogla da dođe na dnevni red, a kamoli na sedncu narodne skupštine”, izjavio je Zelenović.

Dodao je i da je u septembru stigao predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog premijera Olafa Šolca o rešavanju odnosa sa Kosovom, o čemu su “tražili da se izvesti nadležni odbor, što po zakonu mora biti slučaj, ali je odlučeno da nema mesta raspravi”, iako je u medjuvremenu to postao predlog čitave Evropske unije, “čak i država koje nisu priznale KiM”.

Zelenović je naveo da, kada je reč o francusko-nemačkom predlogu, “niti nadležni odbor, niti gradjani Srbije znaju o čemu je reč”.

“Tražili smo informaciju šta su potpisali bivši ministar Selaković i (ruski ministar spoljnjih poslova Sergej) Lavrov u Njujorku tokom zasedanja skupštine UN, a dan nakon što je predsednik (Vladimir) Putin najavio moguće korišćenje atomske bombe u Ukrajini – Odbor za spoljne poslove je to odbio”, rekao je Zelenović.

Dodao je da je ta stranka tražila i da se Odbor informiše zašto predsednik skupštine Vladimir Orlić u oktobru nije otišao na interparlamentarni skup u Zagreb “Krimska platforma”, i zašto nadležni Odbor nije o tome obavešten, i da li mu je “tako savetovao ruski ambasador Bocan-Haračenko, kako stoji u zvaničnoj zabelešci”.

“Dobili su odgovor da je poziv stigao na lično ime i da nije neophodno da se o tome obaveštavaju poslanici i članovi odbora, kao da je Orlić dobio poziv na slavu kod komšije pa da bude ličan poziv, već je to sakriveno od odbora da bi Srbija nastavila svoju igru bežanja ineodlučivanja. Epilog je da jedino Srbija, Belorusija i Rusija nisu učestvovale na ovom skupu”, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x