Zelenski apeluje na građane celog sveta da protestuju protiv ruske invazije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

FOto> Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP
Podelite vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je građane širom sveta da izađu na ulice u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu.

On je u kasno sinoć objavljenoj video poruci na engleskom, uputio apel svima da “istaknu ukrajinske simbole u znak odbrane Ukrajine, slobode i života”.

U vatrenom govoru uoči 24. marta, kada je mesec dana od početka ruske invazije, Zelenski je pozvao svet da “ustane protiv rata”.

“Protestujte iz svojih kancelarija, iz svojih domova, iz svojih škola i sa svojih univerziteta, protestujte u ime mira!”, poručio je Zelenski.

Stotine civila su ubijene, stotine ranjene a više od tri miliona Ukrajinaca je pobeglo iz svoje zemlje otkako je Rusija pokrenula napad 24. februara.


Između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika ubijeno u četiri nedelje rata u Ukrajini, precenio je neimenovani visoki vojni zvaničnik NATO.

On je rekao je da se procena NATO zasniva na informacijama ukrajinskih vlasti, onome što je Rusija objavila i obaveštajnim podacima prikupljenim iz više izvora.

Ukrajina je objavila malo informacija o sopstvenim vojnim gubicima, a zapadne zemlje nisu iznosile procene.

Zelenski je pre skoro dve nedelje rekao da je u sukobu ubijeno oko 1.300 ukrajinskih vojnika.


Ukrajinska mornarica danas je saopštila da je uništila veliki ruski desantni brod Orsk u blizini lučkog grada Berđanska.

Mornarica je na Fejsbuku objavila kratko saopštenje, uz fotografije i video snimke požara i gustog dima koji se širi u luci.

Ruska vojska nije saopštila šta se desilo sa brodom.

Lučki grad Berđansk je pod ruskom kontrolom od 27. februara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x