Zelenski smenio glavnu tužiteljku i šefa bezbednosne službe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks from Kyiv, Ukraine, Sunday, April 3, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Podelite vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć da je smenio glavnu tužiteljku i šefa bezbednosne službe zemlje zbog sumnji o povezanosti zaposlenih u tim državnim organima sa specijalnim ruskim službama.

Uredbama potpisanim 17. jula smenjena je glavna tužiteljka Irina Venediktova i Ivan Bakanov, šef Službe bezbednosti Ukrajine, poznate kao SBU.

“Danas sam odlučio da smenim glavnu tužiteljku i šefa bezbednosne službe”, rekao je predsednik u svom noćnom obraćanju.

Ukrajinske vlasti istražuju više od 650 slučajeva lokalnih zvaničnika za koje se sumnja da su radili protiv ukrajinskih interesa, od kojih 60 u zonama pod okupacijom ruskih i proruskih snaga, rekao je on.

“Takav niz zločina protiv temelja nacionalne bezbednosti države i veze zabeležene između zaposlenika bezbednosnih snaga Ukrajine i specijalnih službi Rusije postavljaju vrlo ozbiljna pitanja relevantnim liderima,”rekao je Zelenski.

“Svako od tih pitanja će dobiti odgovarajući odgovor”, dodao je on.

Venediktova je vodila istragu o sumnjama na zločine koje su ruske snage počinile na početku invazije u Buči, severozapadnom predgradju Kijeva, koje su na Zapadu postale simbol ruskih “ratnih zločina” u Ukrajini.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x