Zeman u Beogradu želi da razmotri i odnos Srbije prema Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hanzagić
Podelite vest

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je da danas i u ponedeljak, tokom oproštajne posete Beogradu, namerava da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmotri i odnos Srbije prema Rusiji u svetlu ruskog napada na Ukrajinu.

“Naravno. Razgovaraćemo i o ruskoj agresiji na Ukrajinu i eventualnoj ulozi Srbije kao neutralne zemlje u tom sukobu”, kazao je pred odlazak u Beograd Zeman za češki privatni radio Frekvence 1 i češku komercijalnu televiziju CNN Prima njuz.

Odlazeći češki predsednik tokom oba mandata na čelu Češke bio je izrazito proruski orijentisan, njegov izbor na drugi petogodišnji mandat 2018. godine ruski mediji dočekali su čak naslovima “naš čovek u Pragu”, a ruskog predsednika Vladimira Putina nazivao je prijateljem sve do napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Od napada na Ukrajinu koji je istog dana oštro osudio, Zeman je ocenio da od toga nema goreg koraka ni za interese ruskog naroda, i više puta je optužio ruskog predsednika da se ponaša suludo, a danas smatra da Putin treba da odgovara pred sudom za zločin protiv mira.

“Napad na Ukrajinu uništiće Rusiju, uništiće je ekonomski, politički i uništiće njen ugled. Nema goreg koraka u interesu ruskog naroda, a ipak se dogodilo zato što političari postupaju iracionalno, čak sam rekao ponašaju se kao ludaci a ludake treba izolovati”, kazao je predsednik Zeman u maju u intervjuu privatnoj češkoj televiziji CNN Prima njuz.

Ruskom predsedniku sredinom januara Zeman je poručio da povuče armiju iz Ukrajine jer će ga u suprotnom svrgnuti ili armija pošto krivi političko rukovodstvo za to što trpi poraze na frontu ili ruska oligarhija kojoj smetaju zapadne sankcije.

“Putinu bih sasvim prijateljski poručio da povuče armiju iz Ukrajine. Niko ne traži da prizna svoju grešku i da se busa u grudi, ali faktički povlačenjem bi mogao da je prizna”, kazao je Zeman u redovnom intervjuu češkom tabloidu Blesk.

Glavni povod posete Zemana Beogradu jeste da zajedno s Vučićem svečano otvori Češki dom u srpskoj prestonici koji je 1920-ih izgradila češka dijaspora u Srbiji, 1960-ih ga konfiskovala država, a sada renoviranu zgradu Srbija vraća i poklanja Češkoj.

“Radost je kada učinite nešto što možda izgleda kao sitnica, ali je nešto konkretno. To nisu fraze o uzajamnom razumevanju već konkretno delo koje ostaje. Verujem da će Češki dom služiti duge godine kao mesto sastajanja češkog i srpskog naroda”, rekao je Zeman.

Češki predsednik u posetu Beogradu leti posle podne, a razgovori sa državnim vrhom Srbije i otvaranje Češkog doma planirani su u ponedeljak.

Miloš Zeman je u svojstvu predsednika Češke Beograd posetio i 2014. i 2019. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x