Žena po čijim zamislima je izgrađeno pola Niša – arhitekta Ljiljana Davidović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Privatna arhiva, Aleksandar Davidović
Podelite vest

Ljiljana Davidović rođena je u Beogradu 8. avgusta 1936. godine. Osnovnu školu završila je u Velikom Gradištu, a gimnaziju u Nišu, 1956. godine. Arhitektonski fakultet u Beogradu, 1961. godine u klasi profesora  Stanka Kliske.

Po diplomiranju radila je u dva navrata u projektom birou „Građevinara“ od 1961. do 1974. i od 1976. do 1985. godine, U periodu od 1974. d 1976. godine bila je zaposlena u projektnom birou „Soko projekt“ u Nišu. U ovom periodu, po njenim projektima, realizovano je najviše stambenih i poslovnih objekata  koji su i danas u upotrebi i kojima se Niš ponosi.

Svoj projektni biro osnovala je u Kotoru 1985. godine, a tamo je radila do penzionisanja, 1990. godine. Te godine, sa suprugom, odlazi u Adelaidu, jer se tamo sa porodicom preselio njihov sin, Aleksandar, uspešni šahista.

Foto: Aleksandar Davidović

 Projekti u Nišu

 U Nišu je Ljiljana Davidović projektovala veliki broj stambenih zgrada na Bulevaru Nemanjića, u Ulici Vojvode Tankosića, Prijezdinoj i na Bulevaru dr Zorana Đinđića.

Od poslovnih objekata dečju ustanovu „Majski cvetovi“ u Mokranjčevoj,  Osnovnu školu „Sveti Sava“,  fiskulturnu dvoranu pri školi  „Radoje Domanović“,  fiskulturnu dvoranu pri Zanatskoj školi kod džamije.

U Kotoru je, osim svoje porodične kuće, koju je restauirala od temelja i sagradila tako da bude otporna na zemljotrese, projektovala i mlečni restoran, kao i više individualnih stambenih zgrada i enterijera kafića u Sokobanji, Kotoru, Budvi, Tivtu. Svi projekti Ljiljane Davidović su realizovani.

Niški arhitekta Miodrag Živković je dečju ustanovu „Majski cvetovi“ predstavio u knjizi „Graditelji Niša“ kao izuzetno arhitektonsko ostvarenje.

Ako živite u stanu na Bulevaru Nemanjića treba da znate da je  taj stan delo Ljilje Davidović. Od prostranog hodnika koji je zidom u staklu povezan sa trpezarijom i prostranim dnevnim boravkom, plakara umesto zida između dve sobe, pa do betonske žardinjere za cveće na terasi, sve su to bile njene ideje. Fasade od cigle odolevaju zubu vremena i posle pet decenija izgledaju kao nove.

Ljiljana Davidović, nažalost, nije više među nama, umrla je  16. avgusta 2016. godine  u Adelaidi (Australija). Njena vredna dela trajno će je čuvati ne samo u sećanju  kolega, ona je sebe ugradila u istoriju Niša.

Foto: Srbija Vesti

 

 

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x