Zima će proći bez ekstrema, mart topliji od proseka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Selo Prosek
Podelite vest

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a najavio da se do kraja zime ne očekuju ekstremne vremenske prilike, a da je prognoza da će mart biti topliji od proseka.

Već od sutra kreće blagi porast temperatura, kazao je direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić za RTS  i dodao da “ne postoji rizik za ekstremno hladne talase i ekstremno velike količine padavina”.

Prema rečima direktora RHMZ-a, od sutra pa do kraja januara kreće blagi porast temperature. Krajem nedelje prognozira se slaba kiša koja bi pojačala otapanje preostalog snežnog pokrivača. Nove snežne padavine očekuju se početkom sledeće nedelje, kada bi u brdsko-planinskim krajevima moglo pasti od 10 do 20 mm snega, a stvaraju se uslovi i za manji snežni pokravač u nižim delovima.

U prvih deset dana  februara biće mraznih dana sa minimalnim temperaturama ispod nule, ali neće biti ledenih dana, jer će maksimalne dnevne temperature biti oko 5 stepeni. U februaru se očekuje da prosečne temperature budu od 4 do 6 stepeni u nižim predelima, a od minus 2 do plus dva u višim.

“To su temperature koje su za oko jedan do dva stepena više od ustaljenog višegodišnjeg proseka, tako da očekujemo februaur sa nešto višim prosekom, ali sa deficitom padavina”, rekao je Nikolić za RTS.

Isto tako, očekuje se da mart bude topliji od proseka.

“Imaćemo nešto topliji mart, i količine padavina u okviru proseka, tako da ukupno uzevši ova zima će se uklopiti u neki prosek, ona je primerenija klimatskim uslovima za ovo doba godine”, kazao je Nikolić.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x