Sa preko 1.350.000 noćenja koji se godišnje ostvare, Zlatibor je na turističkom vrhu Srbije.

Živanović: Film o Zlatiboru je dokaz trajanja i postojanosti, potvrda vrednosti Zlatibora kao planine, bogom dane za turizam

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zlatibor; Foto: TOZ
Podelite vest

Film koji govori o razvoju turizma na Zlatiboru a ujedno i obeležava 130 godina organizovanog turizma na Zlatiboru realizuju Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibora koja je u saradnji sa niškom produkcijom “City Grupa” u pripremi filma “Zlatibor planina bogova”.

Povodom 130 godina turizma na zlatnoj planini i snimanja filma za SrbijaVesti.rs govorio je Vladimira Živanovića, direktora Turističke organizacije Zlatibor.

“Zlatibor u naše vreme ostvaruje rekordnu posećenost i prihvata najviše gostiju u svojoj bogatoj turističkoj istoriji. Počeci organizovanog turizma govore o jednom uzlaznom putu započetom skromnim turističkim koracima kada su prvi gosti otkrivali lepote i vrednosti ove planine, a zatim je tu istorija, sve do prestižnog zvanja najposećenije planine u Srbiji”, počinje priču Živanović.

Prvobitni motivi dolaska gostiju na ovu planinu su bili zdravstveni, objašnjava on.

Stopića pećina; Foto: TOZ

Zlatibor još od davnina odlikuje blaga klima, veliki broj sunčanih dana i druge koristi podneblja na blago ustalasanoj visoravni prosečne nadmorske visine od 1.000 metara, što predstavlja idealne uslove za lečenje bolesti respiratornih organa.

Kraljeva česma; Foto: TOZ

Nakon posete kralja Aleksandra Obrenovića 1893. godine počeo je sa razvojem jedan vid mondenskog turizma – kad je jedan kralj mogao tu da boravi i da po njegovoj tituli mesto nosi ime, zašto ne bi mogli i ostali staleži koji su imali dovoljno slobodnog vremena i novca.

Potom je počela izgradnja vila i letnjikovaca, prvog hotela, pekare, snažan turistički razvoj u medjuratno doba…Ti objekti su, međutim, uništeni tokom Drugog svetskog rata.

Nakon tih ratnih dešavanja u oslobodjenoj zemlji počinju da se realizuju projekti za razvoj turizma na ovoj planini, kao što su izgradnja jezera u samom centru, putna infrastruktura, ali i prvi veći hoteli i objekti za masovniji turizam.

Vladimir Živanović, direktor TOZ-a; Foto: Turistička organizacija Zlatibora

“O tome koliko je Zlatibor turistički napredovao najbolje svedoče hroničari zlatiborskih dešavanja. Pređen je ovde, ostalo je zapisano, veliki put: iz koliba i kućera stiglo se doapartmana i rezidencija, od rzavskih virova do olimpijskih bazena, od poljančeta i krpenjače domodernih stadiona i hala… Vrednim ulaganjima opštine Čajetina u najvažnije zlatiborske projekte ušli smo u novo doba našeg turizma. Ono nam donosi još više domaćih i stranih gostiju, veći broj ostvarenih noćenja, bolje prihode za sve u turizmu Zlatibora. Tu je i najznačajniji poduhvat za turizam Zlatibora – zlatiborska ”Gold gondola”, kapitalni projekat završen početkom prošle godine, u koji je opština Čajetina uložila 13 miliona evra”, jasan je Živanović.

Naravno, tvrde turistički radnici na Zltiboru da su nailazile i izazovne godine za turizam, ali ni u teškim devedesetim planina se nije predavala, odolela je nepovoljnim vremenima. Uspešno odoleva i danas, tokom nepovoljne epidemiološke situacije, kada je turizam kao delatnost najviše pogođen.

“Zlatibor zadržava status lidera među planinskim destinacijama u Srbiji.  Uprkos takvim zdravstvenim prilikama, dnevno je na Zlatiboru boravilo i preko 30.000 gostiju. Time planina potvrđuje svoj visok turistički renome, lidersko mesto i otpornost u izazovima”, kaže prvi čovek TOZ-a.

U ovu letnju sezonu Zlatibor je ušao još uređeniji i s novim sadržajima: ‘’Gold gondola’’, kojom se u proteklih godinu i po prevezlo oko 350.000 putnika, sada do vrha Tornika vozi sa 18 novih kabina (ukupno 72), nedavno je u centru planine otvoren još jedan hotel sa pet zvezdica i najvećim velnes centrom (4.000 kvadrata) pod imenom ‘’Zlatibor mountain resort & spa’’, na jezeru je otvorena jedinstvena multimedijalna fontana na svetskom nivou, a putem trase gondole pravi se sportski kompleks sa dvadesetak otvorenih terena važan Zlatiboru da postane vodeći centar za pripreme sportista.

Upravo zbog ovih rekordnih rezultata priprema se dokumentarni film “Zlatibor, planina bogova” će biti prikazan tokom naredne godine, povodom jubileja veka i tri decenije organizovanog turizma na Zlatiboru.

Zlatibor; Foto: TOZ

Film će gledaoce voditi kroz mnogobrojne priče iz ovog kraja. Jedan od naših najpoznatijih glumaca Nebojša Dugalić biće narator filma koji će prikazati razvoj turizma na ovoj planini. Ideja je da se kroz film obuhvati period razvoja ove sada već najpopularnije destinacije u Srbiji, od posete kralja Aleksandra I Obrenovića na Preobraženje 1893. godine pa sve do danas.

“Filmskim kadrovima i brojnim fotografijama pokušaćemo da prikažemo barem mali deo onoga što je Zlatibor bio u prošlosti pa sve do današnjih dana kada je Zlatibor postao jedno od najposećenijih i najatraktivnijih turističkih mesta kako u Srbiji, tako i u regionu”, rekao je Živanović.

Zlatibor u punom sjaju i na najboljem glasu dočekuje svojih 130 godina turizma.

“Jubilej ćemo prigodno obeležiti nizom sadržaja, među kojima je i film gde će biti ekranizovani verni dokazi trajanja i postojanosti, kao i potvrda vrednosti Zlatibora kao planine, bogom dane za turizam”.

Gold gondola; Foto: TOZ

Bili su to skromni počeci s prvim turistima, podizanjem Kraljeve česme i otkrivanjem lepota ”zlatne planine”, sve do sadašnjeg blistavog i modernog turističkog mesta. Na ovoj važnoj stepenici tako dugog, uvek uzlaznog puta, ponosimo se  što će postojati i ekranizovano svedočanstvo o bogatoj prošlosti i tradiciji zlatiborskog turizma, čiji su uspeh strpljivo gradile generacije turističkih poslenika, ističe Živanović.

Sa preko 1.350.000 noćenja koji se godišnje ostvare, Zlatibor je na turističkom vrhu Srbije.

Zlatibor predstavlja jednu od omiljenih destinacija brojnih posetilaca koji na ovoj planini mogu uživati u prirodnim lepotama, čistom vazduhu, mnogobrojnim atrakcijama, aktivnom odmoru, tematskim parkovima i gastronomskim specijalitetima. Na ovoj planini danas postoje brojni smeštajni kapaciteti, od najluksuznijih hotela sa pet zvezdica do smeštaja u privatnim apartmanima i seoskim domaćinstvima.

“Кako bi zadržao svoju lidersku poziciju među planinskim destinacijama u Srbiji, Zlatibor svake godine radi na razvoju svoje turističke ponude i novih sadržaja kao što su rekonstrukcija jezera i Кraljevog trga, izgradnja najduže jednosegmentne panoramske gondole na svetu – Gold Gondole, mnogobrojnih tematskih parkova, biciklističke i pešačke staze, kao i brojni drugi projekti koji su u planui koji će obeležiti vreme pred nama”, kaže direktor Turističke organizacije Zlatibor.

SV: Da li može bolje od ovoga, da li je moguće i dalje pomerati granice kada je turizam na Zlatiboru u pitanju?

“Turistički uspon rezultat je napora vrednih Zlatiboraca koji generacijama, već duže od jednog veka, predano rade na uređenju turističkog Zlatibora. Savremeni turistički centar obiluje sadržajima koji upotpunjuju boravak turista. Stalna ulaganja, uređenje centra i okoline Zlatibora, izgradnja novih sadržaja, atrakcija i turističkih lokaliteta, prilagođavanje različitim kategorijama turista zadaci su koje opština Čajetina i Turistička organizacijaZlatibor svake godine stavljaju na listu prioriteta. Takvo posvećeno delovanje nastavljamo i u ovoj godini. U skladu sa takvim radom, i stalnim ciljem kontinualnog poboljšanja kvaliteta usluge na Zlatiboru, verujemo da ćemo ostvariti još bolje rezultate i svakako pomeriti granice kada je turizam na Zlatiboru upitanju”, završio je direktor TOZ-a Vladimir Živanović.

Vodopad Gostilje; Foto: TOZ

Turizam Zlatibora se poslednjih godina znatno razvija i beleži rekordne posećenosti tokom turističke istorije gde sledeće godine beležimo 130 godina. Sa modernim hotelima i apartmanskim objektima visokog komfora, najdužom panoramskom ”Gold gondolom”, savremenim restoranima, parkovima, terenima, skijalištima, kupalištima i najsadržajnijom ponudom može samo dalje i bolje da se razvija.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x