Zlatibor ove godine ispred svih u domaćem turizmu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

Zlatibor i u 130. godini organizovanog turizma posvećeno čuva svoje dugogodišnje zvanje najposećenije planine Srbije. Svaka sezona, raspusti, praznici (kao što su protekli sretenjski, vaskršnji, prvomajski) donose nove rekorde u posećenosti „zlatne planine“ o čemu svedoče i podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Od izabranih turističkih mesta, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti u periodu januar-maj 2023. godine najviše su boravili na Zlatiboru (307.991 noćenja), što je 69 % više u odnosu na prethodnu godinu. Potom slede Kopaonik, Beograd, Vrnjačka Banja, Sokobanja… U domaćem turističkom prometu “zlatne planine” najbrojniji su gosti iz Beograda, Novog Sada, Niša dok su zastupljeni gosti iz svih delova Srbije.

Otvaranjem novih ugostiteljskih objekata, hotela visoke kategorije, apartmana, ponuda smeštaja na Zlatiboru je sve bogatija iz godine u godinu. Turistima su na raspolaganju smeštajni kapaciteti za turiste svih platežnih mogućnosti. Turističku privredu Zlatibora ohrabruje i povećanje broja stranih gostiju (mereno ostvarenim brojem noćenja 78 % više u odnosu na prethodnu godinu), posete turističkih predstavnika i medija iz čitavog sveta.

Dok glavni udeo u održavanju visokog turističkog prometa na Zlatiboru imaju domaći gosti. Prema tome, podela vaučera za subvencionisani odmor pogoduje razvoju ovog turističkog mesta. Interesovanje za dolazak na Zlatibor uz vaučere je sve veće iz godine u godinu o čemu svedoči i i porast broja prijavljenih ugostiteljskih objekata koji izdaju usluge smeštaja s vaučerima (871 prijavljen objekat).

Ovaj napredak turističkog mesta daje podstrek zlatiborskim hotelijerima i ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i rade na unapređenju sadržaja namenjenih brojnim turistima. Učinci koje Zlatibor beleži i rekordi koje postavlja nisu slučajnost već rezultat planiranja, ulaganja, realizacije značajnih infrastrukturnih planskih projekata kao I bogatstva sadržaja za boravke gostiju svih uzrasta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x