Žofre : Kosovo nije alfa i omega evropskih integracija Srbije ali jeste deo paketa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS/infobiro.tv
Podelite vest

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre kazao je da  Kosovo nije “alfa i omega” evropskih integracija Srbije, ali jeste deo paketa.

Kosovo i Metohija nisu “alfa i omega” evropskih integracija Srbije, ali jesu jedan od dva najvažnija stuba, rekao je on za Euronews Srbije.

On je rekao da prvi stub evropskih integracija čine vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i medijski pluralizam.

Kazao je i da drugi stub neminovno jeste normlizacija odnosa Beograda i Prištine, preneo je Euronews Srbije na svom sajtu.

Prema njegovim rečima, i jedno i drugo je važno.

“Nismo ostavili po strani vladavinu prava, naprotiv to je važno pitanje u našem radu, ali je i normalizacija odnosa jer želimo da nađemo izlaz iz ove situacije kako bi život ljudi bio lakši”, kazao je on.

Rekao je da smo (EU) prilično ‘pogurali’ ka normalizaciji jer je, kako je ukazao, ” to indikacija koliko je EU ozbiljna po pitanju proširenja i želje da prigrli Srbiju u svojoj porodici”.

“A za to nam je potreban proces normalizacije – dakle, to je deo paketa”, kazao je Žofre.

Upitan da li to znači da je deo tog paketa i Srbija koja priznaje nezavisnost Kosova, Žofre je ponovio reči predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, odnosno da se radi o “sprovođenju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa”.

“Govorimo o sprovođenju postignutih sporazuma i tu treba da idemo napred. Ne samo na strani Srbije, već i Kosovo mora da sprovede svoj deo obaveza”, kazao je on.

Ali, kako je naveo, moramo da budemo u stanju da prebrodimo postojeće blokade jer smo videli kakva je situacija kada je kriza na Kosovu, a to nije produktivno ni za koga i nanosi mnogo štete.

“Dakle, moramo preći na sprovođenje sporazuma o normalizaciji, to će mnogo pomoći (na putu ka EU), zajedno sa drugim reformama”, jasan je Žofre.

Istakao da će jedno od ključnih pitanja na predstojećem dijalogu u Briselu za dva dana biti upravo osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), koju naziva “davno preuzetom obavezom” Prištine.

“Moramo da guramo napred implementaciju obaveza koje do sada nisu realizovane, a ZSO je jedno od tih pitanja”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, postoji podrška svih zemalja članica EU i američka vlada “je puna podrške u tom procesu”.

“Nastavićemo da institiramo na sprovođenju svega dogovorenog, uključujući i ZSO za koju mislim da je jedan od ključnih elemenata procesa koji treba da se reši”, kazao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x