Sve može da se reši, ali je pitanje koliko sve to košta

Zorana Mihajlović za RTS: Unutar EPS-a mnogo problema, više odgovornih u lancu za ovu krizu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike rekla je za RTS da oko 30 odsto sistema EPS-a trenutno nije u pogonu i da je za aktuelnu energetsku krizu kriva uprava EPS-a. Kad izađemo iz krize, videćemo ko je u celom lancu napravio problem, istakla je ministarka.

Zorana Mihajlović je rekla za RTS da trenutno oko 9.000 korisnika nema struju, odnosno oko 260 trafo-stanica nije u funkciju. U nedelju uveče je, kaže, bez struje bilo oko 126.000.

“Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan, mislim na investicije koje su morale da se ulože u nove stubove, mrežu, ali i održavanje – rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno, a gde je manje dostupno, onda i ne odete. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju”, istakla je ministarka energetike.

Ukazala je da EPS ima obavezu da spremi predlog zaključka da se umanje računi onim potrošačima koji nisu imali struju. “Da se jedanputa shvati da kada ne obezbedite električnu energiju, morate za to i da odgovarate”, navodi Mihajlovićeva.

“Sneg je elementarna nepogoda, to je objektivni faktor problema, činjenica je da distributivni sektor ima mnogo problema. Moramo da shvatimo da u svim oblastima energetike podhitno moramo da ulažemo mnogo više. Energetika se ne rešava u jednom danu i godini, sve što radite dođe na naplatu u jednom trenutku, pa kad se dese ove situacije, ili imate ili nemate struju. To je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a, imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je još uvek jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad bude rešeno, videćemo ko je u celom lancu napravio propuste svih ovih godina”, istakla je Zorana Mihajlović.

Ministarka nije direktno odgovorila na pitanje da li se oseća odgovorno za propuste, ali je navela da “kad se napravi analiza, nikakav to problem nije, mnogo su važnije druge stvari”.

“Energetika mora da promeni način kako funkcioniše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Cela Evropa pokušava da stabilizuje svoj sistem upravo sa termo sektorom zato što nema dovoljno vetra, obnovljivih izvora. Cena je jako visoka, 311 po megavat času, u martu je bila 50. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi. Propust svakako postoji”, rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Za sada nema dovoljno uglja

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a.

“U elektroenergetskom sistemu, pre svega EPS-u, 30 godina nismo napravili nijedan kapacitet. Jedino što smo napravili jeste u gasu, Balkanski tok, i to nam toliko znači, to nam obezbeđuje gasnu sigurnost. Da imamo proširenje Banatskog dvora, ne bismo razmišljali da li imamo ili nemamo dovoljno količina od Ruske Federacije”, navela je ministarka energetike.

Ovo je, kaže, rezultat svega što smo radili, odnosno nismo prethodnih nekoliko godina. Ozbiljno je pitanje, ističe, što EPS nije obezbedio dovoljno uglja na svojim deponijama.

“Početak i kraj svih problema u EPS-u jeste pitanje dovoljnih količina i kvaliteta uglja. Mislim da ćemo o tome morati da donosimo određene odluke u narednim nedeljama. Kako god bilo, nemamo ga sada dovoljno, sami stručnjaci unutar EPS-a moraju da vide šta je to ugalj koji može da uđe u blokove, koji ne može, da nam se ne bi desila situacija da nam u roku od 30 minuta svi blokovi ispadnu”, navela je ministarka.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Zorana Mihajlović je rekla da ćemo “morati još više da radimo na tome”.  Ukazuje da lokalna samouprava nije odgovorna za održavanje elektro-mreže, već elektrodistributivni sistem.

“Napravili smo plan gde mora posebno da se ulaže i gde mora posebno da se izvrši kontrola EDS će takođe morati da promeni neke stvari, ali mi se čini da je to jednostavnije rešiti. Bojim se da ćemo mnogo više problema imati unutar samog EPS-a jer moramo da regulišemo drugačije planiranje remonata, gde, kako, zašto otkopavati ugalj kako bismo dočekali sledeću zimsku sezonu potpuno spremni. Imali smo informaciju EPS-a u novembru i decembru da je sve spremno, pa se desilo šta se desilo”, rekla je ministarka.

Finansijska šteta je, navodi, ogromna, ali trenutno nema preciznih brojki.

“Kad sve u sistemu bude bilo stabilno, onda možemo da sednemo i ‘hajmo da vidimo ko je sve ovde zakazao’. Situacija je sada vrlo ozbiljna”, naglasila je ministarka.

Ponovila je da se cena struje, gasa i toplotne energije za domaćinstva neće menjati do kraja zimske sezone.

Mihajlovićeva napominje da se sada ne razmišlja o restrikcijama struje, dodajući da “sve može da se reši, ali da je pitanje koliko sve to košta”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x