Žreb za EURO 2024. u Franfurtu 9. oktobra | Srbija u drugom šeširu, trijumf u Oslu doneo Orlovima velike benefite

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Fudbaleri reprezentacije Srbije na utakmici UEFA Lige nacija protiv Norveske na stadionu Uleval, Oslo 27.09.2022. godine, foto: Marko Metlas

Fantastičan trijumf u Oslu protiv Norveške, doneo je našem najboljem nacionalnom timu mnogo lepih stvari, veliki benefit u smislu plasmana u elitnu A grupu Lige nacija, osiguran baraž za plasman na Prvenstvo Evrope (u slučaju da Orlovi to ne ostvare kroz rezultate u grupi) i drugi šešir u žrebu za kvalifikacije za EURO 2024. koje se održava u Nemačkoj.

A posle završetka Lige nacija poznati su svi detalji vezani za žreb za EURO 2024. koji će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu sa početkom u 12,00. Krenimo redom.

Učesnici završnog turnira elitne, A divizije Lige nacija, njih četiri, svrstani su u takozvani UNL šešir, jer će zbog pomenutog turnira imati samo osam preostalih takmičarskih termina u godini pred nama, pa će na žrebu za EURO biti svrstani u petočlane grupe.

Foto: FSS, Euro 2024 printscreen

U UNL šeširu su: Holandija, Hrvatska, Španija i Italija

Prvi šešir:

  • Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska

Drugi šešir:

  • Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, SRBIJA, Škotska, Finska

Treći šešir:

  • Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija

Četvrti šešir:

  • Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska Ostrva, Severna Makedonija, samoproglašena tzv. „Republika Kosovo“

Peti šešir:

  • Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta

Šesti šešir:

Andora, San Marino, Lihtenštajn

Dakle, jasno je da zbog toga što su u istom šeširu u kome je i Srbija, rivali „orlova“ na putu ka EURO 2024 (bar u grupnoj fazi, ostaje mogućnost za duele u eventualnom baražu) neće biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska.

Srbija, takođe, neće moći da igra i sa još jednom ekipom čiji je savez članica UEFA. Naime, UEFA je uvela sledeća ograničenja u žrebu

POLITIČKA OGRANIČENJA

Ove reprezentacije ne mogu biti u istoj grupi iz političkih razloga:

  • Jermenija – Azerbejdžan
  • Belorusija – Ukrajina
  • Španija – Gibraltar
  • Srbija – takozvano Kosovo
  • Bosna i Hercegovina – takozvano Kosovo

KALENDARSKA OGRANIČENJA

Najviše dve reprezentacije sa potencijalno oštrim zimama tokom prozora mogu biti u istoj grupi:

Belorusija
Estonija
Farska Ostrva
Finska
Island
Letonija
Litvanija
Norveška

GEOGRAFSKA OGRANIČENJA

Zbog velike udaljenosti ekipe mogu da budu izvučene sa maksimalno jednom od sledećih reprezentacija:

Azerbejdžan: Gibraltar, Island, Portugalija.
Island: Gruzija, Izrael, Jermenija, Kipar.
Kazahstan: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugalija, Republika Irska, Severna Irska, Farska Ostrva, Francuska, Škotska, Španija.

Žreb će se održati u Festhale izložbenom centru sa početkom u 12 časova. U žrebu će učestvovati pomenute 53 fudbalske federacije članice UEFA, sve osim Nemačke koja se kao domaćin automatski kvalifikovala i Rusije koja trpi embargo zbog dešavanja u Ukrajini, a na osnovu odluke Izvršnog odbora UEFA koju je potvrdio Sud za sportsku arbitražu iz Lozane.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa pridružiće se Nemačkoj na listi učesnika Evropskog prvenstva, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva.
Srbija je prvim mestom u grupi 4 Divizije B obezbedila učešće u tom baražu, pa će „orlovi“ imati popravni samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbore direktan plasman u Nemačku.

Pošto u kvalifikacijama učestvuje 53 ekipe podeljene u deset grupa, sedam grupa imaće pet ekipa, dok će tri grupe činiti šest nacionalnih timova ili predstavnika nepriznatih entiteta.

Žreb će otvoriti ekipe iz šešira „Lige nacija“ i prvog šešira, pa se redom prelazi od drugog do šestog. Timovi iz ova dva šešira biće ubacivani u grupe po abecednom redu, s tim što su grupe A do D rezervisane za četiri finaliste Lige nacija, a ostali nosioci idu redom u grupe E do J.

Kad se pređe na drugi šešir, u kome će biti i kuglica sa imenom Srbije, i na ostale do šešira pet, timovi će biti ubacivani redom od A do J, s tim što će biti poštovana određena ograničenja.

To se odnosi i na Srbiju, u čiju grupu neće moći da dođe tim koji reprezentuje nepriznatu „državu“ Kosovo, kao što smo pomenuli u odeljku „politička ograničenja“. Pošto najslabiji šešir ima samo tri tima, oni će biti ubačeni redom u grupe H, I, J po redu izvlačenja i poštujući ranije navedena ograničenja. Ovde može da se primeni pravilo „geografskog ograničenja“. Naime, jedna od tri reprezentacije u ovom šeširu je Andora, a ona ne može da upadne u grupu sa Kazahstanom koji je u četvrtom šeširu, jer bi njihovi dueli zahtevali preduga i prenaporna putovanja ekipa na gostovanje.

Utakmice kvalifikacija igraće se od marta do novembra 2023. godine:

TERMINI KVALIFIKACIJA

23-25.03.2023. 1. kolo
26-28.03.2023. 2. kolo
16-17.06.2023. 3. kolo
19-20.06.2023. 4. kolo
07-09.09.2023. 5. kolo
10-12.09.2023. 6. kolo
12-14.10.2023. 7. kolo
15-17.10.2023. 8. kolo
16-18.11.2023. 9. kolo
19-21.11. 2023. 10. kolo

Plej of mečevi
21.03. 2024. polufinala
26.03.2024. finala

Finalni turnir
14.06.2024. UEFA EURO otvaranje
14.07.2024. UEFA EURO finale

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x