Zrenjaninci 19 godina bez zdrave pijaće vode, gradonačelnik najavljuje rešenje za sledeću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Na današnji dan pre 19 godina, rešenjem sanitarnog inspektora, u Zrenjaninu je zabranjeno korišćenje vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane zbog nedozvoljene količine arsena, a gradonačelnik Simo Salapura najavio je da će građani ove godine imati “bezbojnu vodu”, dok će potpuno ispravnu i u punom kapacitetu imati u prvom kvartalu 2024.

U to vreme ukazivano je da su vrednosti arsena ostale iste kao i pre deset, 20, ili 50 godina, ali da su kriterijumi pooštreni i da se taj problem može rešiti jedino izgradnjom nove fabrike za preradu vode.

Prvo pilot-postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma “Sop” iz slovenačkog mesta Krško 1979. a zatim su i mnoge domaće i strane firme pokušale da reše problem pijaće vode.

Od 2004. razmatrane su i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise, a preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode.

Od tri ponude odabran je nemački “VTE Vasertehnik” s kojim je ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan 2012. godine, ali je kasnije nova vlast poništila taj ugovor i potpisala drugi sa italijanskom kompanijom “Grupo Zilio” za prečišćavanje vode za piće.

Grupa “Zlio” počela je oktobra 2015. radove na lokaciji u Zrenjaninu, na gradilištu postrojenja postavljena je kamera da bi svi zainteresovani preko “video-strima” na sajtu grada Zrenjanina, kako je rečeno, mogli uživo da prate napredovanje radova.

U nekoliko navrata isporučivana je voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004, međutim, Fabrika je prestala sa radom zbog eksplozije koja se dogodila krajem 2020. a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće “Vodovod i kanalizacija”.

Zatim su organizovane dve prodaje te fabrike i iz trećeg puta prodata je prošle godine, za 417 miliona dinara, firmi “Pannonian water DOO” iz Beograda.

Salapura je rekao da su dobijene građevinske dozvole i potrebna dokumentacija za početak prve faze sanacije postojećeg postrojenja – fabrike vode i da se u prvoj polovini godine očekuje “bezbojna voda”, a u aprilu 2024. godine očekuje se zdrava voda za piće.

Građani Zrenjanina su od 2004. u više navrata organizovali proteste, performance, tribine, ali su i dalje primorani da kupuju flaširanu vodu za piće, dok deo stanovnika tog grada, zbog loše materijalne situacije, pije vodu iz gradskog vodovoda sa prekomernom količinom arsena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x