Zrenjaninska biskupija jedina u Srbiji u kojoj sveštenici moraju da se vakcinišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Printscreen www.catholic-zr.org.rs
Podelite vest

Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji u kojoj je bogosluženje dozvoljeno samo vakcinisanim sveštenicima, a biskup Ladislav Nemet kazao je da je za njega “pitanje zdravlja pitanje ljubavi prema bližnjima”.

Nemet je ukazao da je pandemija korona virusa ostavila trag i u radu crkve i da je četvrti talas krajem oktobra dostigao najvišu crtu – više od 8.000 bolesnika svakog dana i da je to dovelo do toga da svako razmišlja o tome kako život učiniti ljudskijim, boljim i sačuvati zdravlje, što je najvažnije.

Biskup navodi da je odgovoran za deo Banata i da su pratili propise koje donosi država, kao i da su sami uveli odredjene mere kojima bi još više sačuvali zdravlje vernika i izbegli mogućnost širenja koronavirusa. Rekao je i da su uvideli da se posebno stari ljudi boje bolesti i da je zbog toga mislio da treba da napraviti korak više – prošle godine doneta je odluka da nema više forme pričešćivanja na jezik, samo na dlan, da svećenici moraju da dezinfikuju ruke pre pričesti i kada dolaze u crkvu budu čisti, ali da sve to nije pomoglo da se broj zaraženih smanji.

“Zato sam došao do te odluke, razgovarao sa nekoliko sveštenika i mogu reći da svi oni koji pripadaju banatskoj, odnosno Zrenajninskoj biskupiji, svi sveštenici su primili vakcine, najmanje dve, a neki i po tri, kao i ja što sam” rekao je Nemet.

Kazao je da na početku na to nije bilo sasvim pozitivnih reakcija sveštenika, ali da su sada svi oni, kao i radnici koji rade za tu biskupiju to učinili.

“Ima dva sveštenika koji ne pripadaju našoj biskupiji, ali su radili na našem terenu, paroh iz Novog Kneževca i kapelan, pomoćni sveštenik koji je bio u Zrenjaninu koji nisu hteli da prime vakcinu i vratili su se u svoj zavičajni kraj”, kazao je Nemet.

Istakao je da svaka biskupija može doneti svoju odluku, jer je ustrojstvo Rimokatoličke crkve takvo da svaku biskupiju vodi biskup koji je odgovoran za ceo život zajednice i da od njegovog mišljenja, koja nisu pitanja vere i morala, mogu se donositi odluke o različitim pitanjima.

“Za mene je pitanje zdravlja, pitanje ljubavi prema bližnjima, jer ako sa tako malom stvari, kao što je vakcina, mogu da pomognem da svi živimo mirnije, zašto ne bismo to učinili”, kazao je on.

Istakao je da je to pitanje o kome svako, po svojoj savesti, mora učiniti. Biskup je naveo da je i prilikom ulaska u Vatikan morao da pokaže potvrdu o vakcinaciji i da mu je objašnjeno da niko tamo ne može da radi ukoliko nije vakcinoisan ili je preležao bolest, ili pak poseduje negativan antigenski test.

Kazao je i da biskupije u Nemačkoj počinju da uvode to pravilo, kao i biskupije u Americi.

“Za mene je to pitanje dokle ide sloboda jednog čoveka protiv zajedničkog dobra jednog društva i ono što je sledeći stepen odgovornosti jeste da pogledamo naše bolnice, a naši lekari i drugo osoblje ne mogu ni da spavaju”, dodao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x