Stamatović pozvao predsednika Skupštine Srbije da raspiše izbore u četiri opštine na severu КiM

ZS: Orlić ima poslednju šansu da spasi obraz ove vlasti!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Milan Stamatović, Zdrava Srbija
Podelite vest

Predsednik Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović pozvao je predsednika Narodne Skupštine Srbije dr Vladimira Orlića da odmah raspiše lokalne izbore u četiri opštine na severu Кosova i Metohije i tako ispuni zakonsku obavezu, koju su njegovi prethodnici na mestu čelnika srpskog parlamenta odbijali da ispune.

Član 8 stav 1 Zakona o lokalnim izborima kaže da „izbore za odbornike raspisuje predsednik Narodne skupštine Srbije“.

Predsednika Orlića podsećam da je, osim u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu gde su svi odbornici podneli ostavke, njegova ustavna obaveza da raspiše lokalne izbore u svih četrdesetak opština na Кosovu i Metohiji. Jer, poražavajuće je da se bivša predsednica parlamenta Maja Gojković, 2016, oglušila čak i na peticiju 20 hiljada Srba sa КiM, koji su od nje tražili da raspiše izbore i na КiM, a ne samo u tzv. užoj Srbiji – podsetio je Stamatović.

Predsednik ZS je rekao da se raspisivanje i održavanje lokalnih izbora na КiM ne može prepuštati institucijama samoproklamovane države Кosovo, samo zato što je neko, 2013, brutalno kršeći Ustav Republike Srbije, parafirao član 11 Briselskog sporazuma u kome piše da se opštinski izbori u severnim srpskim opštinama organizuju „u skladu sa kosovskim zakonima“.

Stamatović je upozorio državno rukovodstvo Srbije da se КiM ne sme tretirati kao „inostranstvo“ Srbije i da dr Vladimir Orlić, raspisivanjem izbora na КiM, ima poslednju šansu da spasi obraz ovoj vlasti, te pohvalio primer pomalo zaboravljenog naprednjaka Кrstimira Pantića koji je, pre devet godina, odbio mesto gradonačelnika Mitrovice na koje je bio izabran, jer je uslov za to bio da položi zakletvu Hašimu Tačiju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x