Zvanično pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestaloj deci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

arhivski sinamk Foto: Facebook strana Igora Jurića
Podelite vest

 Sistem Amber alert, odnosno “Pronađi me”, koji služi za hitno obaveštavanje javnosti u slučajevima nestanka dece, pušten je danas zvanično u rad.

“Niste svesni koliko je važan ovaj projekat, to su svesni roditelji koji su tragali za svojom decom. Hajde da radimo još više, da podržimo našu decu”, rekao je direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, na svečanosti u Palati Srbije u Beogradu, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsećajući na tragediju u beogradskoj Osnovoj školi “Vladislav Ribnikar,” kad je dete pucalo i ubilo decu, Jurić je rekao da je činjenica da smo kao društvo zakazali i da je krivica na svima nama.

On je istakao da je centar koji vodi, imao veliko razumevanje državnog vrha, zahvalivši na prvom mestu predsedniku Srbije Vučiću, i naveo da su razgovarali kao otac sa ocem.

Jurić je naveo je i da je ovo prvi takav sistem u regionu.

Prema njegovim rečima, previđen je i rad sa decom koja ima problema u ponašanju, u centru u Novom Sadu, obećavajući ministarki zdravlja da će opravdati poverenje.

Kako su ranije pisali mediji, policija će odlučivati o aktiviranju sistema po proceni, kad dobije prijavu, osim kad se aktivira automatski – ako je nestalo dete životno ugroženo, decu sa invaliditetom do 18 godina i mladje od sedam godina.

U obavešavnja su uključeni mediji, koji će prekidati emitovanje redovnog programa, sa slikom nestalog deteta i informacijama kao što je mesto gde je poslednji put viđeno. Takođe će i mobilni operateri slati ove poruke.

Poruke će emitovati i “Putevi Srbije”, Aerodrom “Nikola Tesla”, autobuske i železničke stanice.

Previđena je i druga faza koja uključuje i širi krug u obaveštavanje kao što su tržni centri, društvene mreže.

Sistem je nazvan po devetogodišnoj devojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x