Klub ističe da će u narednom periodu platiti glavnicu duga za porez (67.335.395,00).

Zvezda se oglasila povodom situacije oko poreskog duga

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: kkcrvenazvezda.rs
Podelite vest

Košarkaški klub Crvena zvezda oglasio se danas povodom informacija o poreskom dugu, sa željom da detaljno objasne situaciju.

“KK Crvena zvezda, koji je već dugi niz godina najtransparentniji klub i svoje finansijsko poslovanje je u više navrata do detalja dao na uvid javnosti, ovim saopštenjem (trećim na ovu temu, nakon februara i juna 2022.godine), želi da do detalja pojasni svoju poziciju, kako nas kao klub ne bi stavljali u isti koš sa klubovima – poreskim dužnicima koji na ime neplaćenih poreza (i to u periodu koji je duži od jedne decenije) duguju građanima Republike Srbije milione i desetine miliona evra!”, navodi se u saopštenju crveno-belih.

Iz kluba su naveli da je ukupan poreski dug za prošlu i ovu godinu 67.335.395,00 dinara, kao i da je u periodu od 2012. do 3. juna ove godine na ime obaveza poreza i doprinosa plaćeno preko 837 miliona dinara (837.537.069).

Ministar finansija Siniša Mali je u utorak saopštio koliko su novca od države dobili fudbalski i košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan, kao i njihove poreske dugove. Prema njegovim rečima košarkaški klub Crvena zvezda za porez duguje 96,6 miliona, dok Partizan duguje 649,7 miliona dinara. Crveno-beli ističu da je ukupni dug na ime poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 95.537.641,48 dinara.

U daljem saopštenju predstavnici crveno-belih dodaju da su sve do 2021. i izbijanja krize sa korona virusom uredno plaćali obaveze prema državi.

“Drugi razlog za naše neizmirivanje obaveza je pokušaj da održimo takmičarski nivo u ligama u kojima smo učestvovali (i predstavljali Republiku Srbiju i grad Beograd) dostojno standardu KK Crvena zvezda, paralelno sa saznanjima do kojih smo došli da neki drugi klubovi u našem okruženju sa identičnim takmičarskim ambicijama, duguju našoj državi ogromne sume za porez, i to u vremenskom periodu koji se meri ne godinama, već decenijama?!”, dodaje se.

“Konačno nakon objavljivanja svih podataka, vidimo i stepen licemerja onih koji su naš klub godinama zvali državnim bankomatom, a da su sa druge strane sa gotovo identičnim ulaganjima Republike Srbije dugovali (i duguju) višemilionske (u evrima) iznose za porez! KK Crvena zvezda mts još jednom apeluje da svi (ali baš svi) klubovi treba da budu ravnopravni, ne samo zbog činjenice da su udruženja građana, i sa tretmanom na osnovu postignutih rezultata u domaćim i međunarodnim takmičenjima koja su od velikog značaja za državu Srbiju!”, navodi se u saopštenju.

Klub ističe da će u narednom periodu platiti glavnicu duga za porez (67.335.395,00).

“Kako ne bi bilo nedoumica, KK Crvena zvezda (još jednom) obaveštava javnost da je tačan iznos sredstava koje je klub dobio (u bruto iznosu) od države u prethodnih 10 godina: 25.730.985,00 evra. Kao što je dobro poznato, prihodi ne uključuju poreze, tako da je KK Crvena zvezda mts neto prihodovao od države: 23.297.752,00 evra, od čega je prihodovao iznos od 15.982.565,81 evro od državnih preduzeća neto, i 7.315.186,28 evra od grada Beograda (uključujući i termine u hali Aleksandar Nikolić)”, dodaje se.

Predstavnici Zvezde u saopštenju pozdravljaju inicijativu državnih organa da se uvede red u finansiranje udruženja građana.

“Ako neko nije shvatio šta je KK Crvena zvezda svojim ličnim primerom uradila 10. februara i 9. juna ove godine, kada je potpuno transparentno i do poslednjeg dinara prikazala svoje prihode, rashode i poreski dug, verujemo da danas shvata da će naš gest tada, konačno i sada biti obaveza za sve i u zakonom predviđenom roku, posebno za one koji su sa sarkazmom ‘solili pamet’ KK Crvena zvezda”, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x