Dačić: Pitanje izbeglica stvar humanosti, ne političko pitanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ivica Dačić; Foto: Beta
Podelite vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pitanje izbeglica mora biti stvar humanosti a ne političko, kakvo se predstavlja u velikom delu sveta.

“Pitanje izbeglica ne sme biti političko pitanje, onako kako se nažalost tretira u velikom delu Evrope i sveta. To je samo stvar humanosti i naše spremnosti i vaše spremnosti da pomognete kada je nekome teško. Mi to tako vidimo”, kazao je Dačić u okviru diskusije povodom 70 godina od usvajanja Konvencije o statusu izbeglica iz 1951. godine.

Prema njegovim rečima, Srbija se kao nijedna druga zemlja u modernoj Evropi suočavala sa velikim izbegličkim talasima svojih sunarodnika, koji su zbog rata i progona morali da napuste svoje domove.

“Naše iskustvo sa stotinama hiljada izbeglica i raseljenih, sa njihovim prijemom i naporima da im obezbedimo normalan život – jedinstven je u modernoj Evropi i ne želimo nikome da ga doživi”, kazao je Dačić.

Kako je naveo, najveći deo izbeglica i raseljenih koji su došli u Srbiju u poslednjih 30 godina, odlučio je da u Srbiji i ostane.

“Uvek je pravo pitanje – zašto ni posle nekoliko decenija nisu otvorena vrata za njihov povratak u rodne kuće i na imanja koja su morali da napuste”, pitao je Dačić.

On je pitao i zašto se “tek svaki osmi ili deseti od njih vratio u Hrvatsku ili u Bosnu i Hercegovinu”, a na Kosovo i Metohiju “manje od dva odsto njih”.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao je da se u Srbiji svh 70 godina poštovala Konvencija o pravima izbeglica.

Kako je naveo, od 2008. godine do danas više od milion i po ljudi i više od sto nacionalnosti je prošlo kroz Srbiju.

Šefica predstavništva UNHCR u Srbiji Frančeska Boneli kazala je da je Srbija država solidarnosti.

“Srbija je pokalaza solidarnost sa migrantima i tokom pandemije kovid-19, jer je bila prva od evropskih zemlja koja je uključila i izbeglice u proces vakcinacije”, rekla je.

Ona je kazala da je Konvencija o statusu izbeglica bila veliki odgovor na tadašnje stanje u svetu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x