AgroJug: Prof. dr Dragana Stanisavljević – Saveti za proizvođače rakije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube AgroJug printscreen
Podelite vest

Toplički kraj je voćarski kraj, a najčešće gajeno voće je šjiva čiji najveći deo završi u rakiji.

Proizvođači su odavno ispekli svoje rakije i ona već mesecima stoji u buradima na sazrevanju, nezi i finalizaciji. Hrastovo bure je najbolja posuda za odležavanje rakije, a odležavanje je veoma bitan segment u proizvodnji kvalitetne rakije.

Ono što je prema rečima profesorke strukovnih studija odseka u Prokuplju Dragane Stanisavljević važno jeste da se prilikom korekcije jačine destilata, destilat treba korigovati u više navrata, nikako od jednom. Prilikom korekcije jačine rakije istu treba korigovati u nekoliko navrata s tim što jačinu alkohola ne treba smanjivati u svakom navratu za više od 5 zapreminskih procenata, ističe prof. Stanisavljević.

Da bi se uspostavila ravnoteža sastojaka u rakiji veoma je bitno da prođe neki određeni period što je otprilike tri meseca. Tek tada je rakija spremna za konzumiranje ali i za analizu koja se može uraditi na akademiji strukovnih studija u Prokuplju.

AgroJug je emisija o poljoprivredi dnevnog karaktera, i u njoj su prikazana najbitnija dešavanja vezana za poljoprivredu.

Sva bitna dešavanja vezana za poljoprivredu u Srbiji i regionu.

Iskustva poljoprivrednika iz raznih delova Srbije, vezanih za stočarstvo, ratarstvo, pčelarstvo, voćarstvo, cvećarstvo, vinogradarstvo, povrtartstvo…

Učesnici smo gotovo svih manifestacija i događaja koji su u vezi sa poljoprivredom.

AgroJug prati bitne teme:

  • Poljoprivreda 2021 godine u Srbiji
  • Žene na selu
  • Voćarstvo u Srbiji
  • Pčelarstvo 2021 godine u Srbiji

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x