Ambasada SAD: Srbija učešćem na vojnoj vežbi izabrala Zapad

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Srbija je odlukom da bude deo vojne vežbe “Platinasti vuk 23”, u kojoj će učestvovati i pripadnici oružanih snaga nekih članica NATO-a, napravila izbor da bude deo Zapada, rečeno je iz ambasade SAD u Beogradu.

“Srbija je napravila izbor da bude deo Zapada, a to uključuje dalju integraciju sa evroatlantskim bezbednosnim strukturama i partnerskim vojskama”, rekao je portparol američke ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz ambasade je rečeno i da će “veća integracija Srbije u evroatlantske bezbednosne strukture” skratiti put Srbije “do konačnog članstva u Evropskoj uniji”.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je za RSE da “preduzima sve potrebne aktivnosti radi pripreme i realizacije međunarodne vežbe” koja će biti održana na jugu Srbije od 14. do 30. juna.

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić

SAD će u vojnoj vežbi “Platinasti vuk 23” učestvovati sa 100 vojnika, rečeno je u ambasadi SAD u Beogradu. Portparol ambasade je naveo da je ta vežba “direktno relevantna za postojeća učešća Srbije u misijama širom sveta”.

“I što više budemo vežbali zajedno, to ćemo biti efikasniji u postizanju zajedničkog cilja, regionalnog mira i stabilnosti, i očuvanja Evrope kao celovite, slobodne i u miru”, dodao je.

Odlukom o održavanju vežbe “Platinasti vuk 23”, vlasti Srbije su napravile izuzetak od moratorijuma na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima, i sa Istoka i sa Zapada, koji je na snazi od februara 2022. godine, od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Dok su SAD pozdravile tu odluku Srbije, Kremlj je saopštio da vežba “neće proći nezapaženo” u Rusiji.

“Što se tiče vežbi, mi ćemo ih sigurno veoma pažljivo pratiti”, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov 6. aprila.

Na otkazivanje vežbe pre dva meseca je pozvao desno orijentisani Srpski pokret Dveri, ali je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odbacio taj zahtev, rekavši da vežba “ne predstavlja presedan, već kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi korist Vojsci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti”.

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić

Taktička vežba “Platinasti vuk 23” biće održana u vojnoj bazi “Jug” kod Bujanovca, uz učešće vojski Srbije, SAD i još 10 partnerskih država.

Vežba “Platinasti vuk” realizovana je sedam puta na teritoriji Srbije od 2014. godine. Cilj vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x