Ambasador Hil: Rešenje problema u dijalogu Beograd i Prištine je u razgovoru o konkretnim stvarima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Američki ambasador Kristofer Hil ocenio je u intervjuu na televiziji N1 da je za rešavanje problema u pregovorima Beograda i Prištine potreban razgovor o “konkretnim stvarima”, koje moraju biti u kontekstu položaja Srba na Kosovu i njihovog života u budućnosti.

“To je za mene ključno, srpska zajednica na Kosovu mora se osećati kao kod kuće i biti bezbedna. Zato se ulažu određeni napori da se o tome razgovara, a mislim da će se tako i nastaviti”, rekao je Hil.

Hil je dodao da je sada u fokusu pregovora uspostavljanje normalne situacije.

“Dakle, mi težimo nekoj vrsti normalne situacije u kojoj bi vam, kad odete na granicu, bilo dosadno. Kao i na svakoj drugoj granici, videli biste samo kamione i automobile kako prolaze”, naveo je Hil.

On je rekao da  je ubeđen da se budućnost srpske zajednice na Kosovu može obezbediti putem nekog mehanizma, i da u drugim zemljama Evrope za to postoje različiti modeli.

“Tako da mislim da bi trebalo smisliti neku vrstu zajedničkog aranžmana za srpsku zajednicu, nešto što će odgovarati svima”, naveo je Hil.

U vezi sa uticajem rata u Ukrajini na dijalog Beograda i Prištine i srpsku politiku uopšte, ambasador Hil je ocenio da je predsednik Vladimir Putin odveo Rusiju “preko ivice”, i da se ne zna “kada će se Rusija vratiti”.

“I zato se iznenadim kad vidim da neki ljudi misle kako je Rusija i dalje legitiman akter na političkoj sceni, što ona nije. I mislim da je to užasna situacija i možda još jedna velika tragedija, pored onoga što vidimo u Ukrajini”, rekao je Hil.

O poseti ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi, Hil je rekao da je ona zbunjujuća.

“Ja ne razumem šta je on tamo pokušavao da postigne. A, iskreno, možda ni on ne razume”, naveo je Hil.

On je dodao da je stav SAD da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama koje su zemlje EU uvele Rusiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x