Ana Brnabić: Pred nama je godina važnih reformi, naročito u zdravstvu – uvodi se eKarton!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će ove godine biti sprovedena veoma velika i važna reforma za Srbiju i njene građane, a to je digitalizacija zdravstva i uvođenje eKartona, koji će povezati državno i privatno zdravstvo i omogućiti da u zdravstvu sve bude na jednom mestu.

Brnabić je na 15. jubilarnoj konferenciji o ekonomskim reformama u Srbiji i zvaničnom predstavljanju izdanja „Sive knjige 2023” NALED-a, sa 100 preporuka za Vladu u cilju otklanjanja administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji, podsetila na to da je već pri kraju uvođenje eAgrara.

Ona je istakla da će, takođe, jedna od važnih stvari u nastavku reformi ove godine biti izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojom će biti rešen problem konverzije uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem.

Nakon  toga sledi i rešavanje legalizacije objekata, naglasila je premijerka, izrazivši uverenje u to ćemo od 2024. godine u tom pogledu biti mnogo uspešniji nego ove godine.

Predsednica Vlade je podsetila i na to da je prošle godine startovao i sistem socijalnih karata, koji je bio do sada najkompleksniji poduhvat.

NALED je omogućio svim vladama u prethodnih 15 godina da menjaju Srbiju nabolje i doprineo je stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za investitore, koji povećavaju broj radnih mesta u zemlji, što utiče i na životni standard građana, poručila je Brnabić.

Za Srbiju je, kako je istakla, veoma važno to što je prešla iz ekonomije zasnovane na radno intenzivnim investicijama na ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, koja donosi mnogo brži i dinamičniji rast privrede.

Prema njenim rečima, tokom 2022. imali smo 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, uprkos teškim i izazovnim vremenima, pri čemu će i ova godina, takođe, biti teška.

Investitori su konzervativni i nikad nisu bili obazriviji i nisu naročito spremni da dodatno investiraju niti da traže nove investicione destinacije, navela je ona, ocenivši da je upravo zato ovo 15. izdanje Sive knjige NALED-a važnije nego ikada, jer je zadatak Vlade da se bori za svaku investiciju.

Brnabić je ukazala na to da se na uvođenju zdravstvenog eKartona radi već dve godine i da će u 2023. biti izmenjen čitav niz propisa u oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja, kako bi on zaživeo i postao stub čitavog zdravstvenog sistema.

Prema njenim rečima, tokom 2022. završena su dva sistemska rešenja za javnu upravu – jedinstveni informacioni sistem prosvete, koji je povezan sa tržištem rada, i sistem socijalnih karata.

Premijerka je podsetila na to da je juče bio održan još jedan sastanak Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), i da će se od Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca tražiti, u saradnji sa NALED-om, da na mesečnom nivou dostavljaju sve podatke oko ispunjavanja zahteva za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola.

Ona je takođe rekla da je jug centralne Srbije ušao u samu završnicu borbe za još jednu važnu investiciju – novi RND centar za istraživanja i razvoj, ocenivši da je tu lepu vest dobila pre dolaska na ovu konferenciju NALED-a.

Borba za tu investiciju nastavlja već se sledeće nedelje, kada ću imati sastanke o tome, kako bismo pokušali da pobedimo i da uskoro zabeležimo još jednu značajnu investiciju u ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama koja gura Srbiju napred još brže nego što smo išli do sada, istakla je premijerka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x