Anketa: Skoro 90 odsto građana izašlo bi na referendum o novosadskom GUP-u

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Skoro 90 odsto učesnika ankete portala 021.rs izjasnilo se da bi glasalo na referendumu o Generalnom urbanističkom plana Novog Sada, ukoliko bi on bio organizovan.

Portal 021.rs objavio je u ponedeljak anketu sa pitanjem “Da li biste izašli na referendum o novosadskom GUP-u”, a za 24 sata glasalo je više od 2.500 posetilaca portala iz Novog Sada.

Njih 89,6 reklo je da bi izašli na referendum, dok je 10,4 odsto navelo da ne bi glasalo ukoliko bi referendum bio organizovan.

Tema ankete nije bila da li bi glasali “za” ili “protiv” usvojenog GUP-a, već testiranje spremnosti građana da odlučuju ukoliko bi se pred njih postavilo ovo pitanje.

Pravnik Komiteta za ljudska prava (YUCOM) Milan Filipović rekao je da građani mogu da ospore GUP na referendumu ili Ustavnom sudu, ali problem predstavlja nesaglasnost Statuta grada Novog Sada i novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

“Statut grada Novog Sada zahteva cenzus uspešnosti referenduma na 50 procenata plus jedan glasač. To bi značilo da mora da izađe oko 165.000 Novosađana i da glasaju za, na primer ukidanje ovog akta, što je praktično jako teško ostvarivo”, rekao je Filipović za 021.rs.

Dodao je da bi pre toga bilo neophodno sakupiti i overiti preko 30.000 potpisa građana da se ceo taj postupak po novom zakonu sprovede i da Skupština na osnovu tog zahteva sazove referendum.

Prema njegovim rečima, još jedan od problema na koji bi ovakva inicijativa naišla leži u činjenici da ne postoji pravno sredstvo koje bi Skupštinu Novog Sada sprečilo da ignoriše ovakvu narodnu inicijativu.

“Skupština jeste dužna da inicijativu stavi na dnevni red i da odluči po njoj, odnosno da sazove referendum. Ali ne postoji pravno sredstvo koje bi građane zaštitilo u slučaju da jednostavno Skupština ignoriše jednu takvu narodnu inicijativu, što se nažalost dešavalo ranije”, naveo je Filipović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x