B. Stojković: Istinska promena moguća uz osnažene građane i samostalne političare

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković izjavila je da je za istinsku promenu društva u Srbiji potrebno imati osnažene građane i samostalne političke subjekte koji aktivno učestvuju u donošenju odluka na lokalnom, državnom i regionalnom nivou, saopštila je ta stranka.

“Sistemsko povećanje ženskog učešća u politici, preko ustanovljenih kvota u našem političkom sistemu mogao bi biti dobar korak za preko potrebno veće prisustvo žena na mestima gde se odluke donose, međutim, vidimo da to u Srbiji nikako nije dovoljno. Jer, nije pitanje broja žena već kvaliteta koje te politike treba da predstavljaju”, rekla je Stojković na kongresu na Korčuli.

Ona je kazala da su potrebni pojedinci koji razumeju ali i žele biti glas diskriminisanih, koji će se uvek suprotstaviti izrabljivanju, nasilju i mobingu, i insistirati na jednakim pravima i šansama za uspešan i dostojanstven život.

“U Srbiji i dalje prednjače liderske partije, čiji su predsednici po pravilu ‘mačo’ muškarci koji jednostavno ne umeju da prepoznaju potrebe žena i manjinskih grupa. Tu naravno mislim na vladajuću partiju, ali i na opoziciju, i njih svakako moram kritikovati jer istinsku promenu ne može obezbediti nekakva megdanska pobeda proistekla iz sukoba muškaraca-lidera u monolitnom patrijarhatu, već promenu može doneti jedino nov način delovanja unutar samih opozicionih struktura”, ocenila je Biljana Stojković.

Stojković je učestvovala na kongresu “Korčula school Think-Tank” koji je platforma za diskusiju progresivnih levih politika u Evropi koju organizuje evropska CEE mreža za rodnu ranvopravnost na Korčuli.

Osnovne teme konferencije su žensko osnaživanje i žensko političko vodstvu u vidu nove progresivne politike, kao i politički ekonomski, socijalni i kulturni aspekti rodne ravnopravnosti.

U programu su učestvovali nekadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, potpredsednica SDP Hrvatske Sabina Lasovac, ministarska spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, podpredsednica SDP iz BIH Lana Prlić, gradonačelnica Korčule Nika Silić, Goran Radosavljević iz Socijaldemokratske stranke i koordinatorka CEE mreže i suorganizatorka događaja Tamara Tripić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x