BIRN: Rio Tinto nastavio da kupuje zemljište u Srbiji uprkos navodnom prekidu projekta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Rio Tinto je od juna 2022. u okolini Loznice kupio zemljište u vrednosti od bar 1,2 miliona evra, uprkos tome što je Vlada Srbije obustavila projekat te kompanije o iskopavanju litijuma “Jadar”, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

BIRN je došao i do dokumenta sa sastanka te kompanije sa Delegacijom EU, u kom se, između ostalog, navodi i to da Rio Tinto blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu “Jadar” koji je trebalo da bude sproveden u okolini Lozice.

Posle serije protesta ekoloških aktivista širom zemlje i blokada mostova i saobraćajnica, Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić 20. januara prošle godine stopirala je projekat “Jadar” i poništila sva dokumenta sa kompanijom Rio Tinto.

Međutim, deo javnosti nije bio ubeđen da je projekat potpuno obustavljen, već su isticali da je samo “zamrznut” do povoljnijih društveno-političkih okolnosti.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da rudarska korporacija definitivno nije “stavila tačku“ na projekat. Samo od juna 2022. do danas, kompanija je kupila najmanje 5,78 hektara zemlje u okolini Loznice.

Ukrštanjem podataka sa Republičkog geodetskog zavoda, BIRN je utvrdio da je Rio Tinto potpisao bar sedam kupoprodajnih ugovora sa vlasnicima zemlje u selima Gornje Nedeljice i Slatina – prvi u junu 2022, a poslednji u januaru 2023. godine – plativši ukupno više od 1,2 miliona evra.

Najmanji ugovor vredan je 15.000 evra, koliko je Rio Sava, srpska podružnica rudarskog giganta, platila za imovinu na 457 kvadrata u Slatini, a najveći 430.000 evra – koliko je kompanija platila za skoro 5.000 kvadarata, takođe u opštini Loznica.

Rio Tinto želju da „oživi“ projekat ne krije. Izvršni direktor Rio Tinto Ltd Džejkob Stausholm u decembru prošle godine je na brifingu za investitore u Sidneju izjavio da „Jadar“ predstavlja „neverovatnu vrednost“.

„Moramo da smislimo kako da to uradimo. Jedino što bih danas rekao je da nismo odustali“, preneo je Rojters njegovu izjavu.

U odgovoru BIRN-u, Rio Tinto ističe da je “otkup zemljišta nastavak ranije preuzetih obaveza kompanije Rio Sava koje se odnose na period pre nego što je Vlada Srbije u januaru 2022. godine stavila van snage akte za realizaciju projekta”.

Na dodatno pitanje o kakvim je “ranije preuzetim obavezama” reč s obzirom na to da su ugovori overavani mesecima nakon odluke Vlade, a poslednja dva skoro godinu dana od obustavljanja projekta – Rio Tinto nije odgovorio.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x