BIRODI: Po Ustavu i Zakonu, Vučević ne može biti i predsednik SNS i premijer

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Zdrava Srbija
Podelite vest

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je mandatara za sastav Vlade Srbije, Miloša Vučevića, da u skladu sa Ustavom i Zakonom o sprečavanju korupcije, podnese ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke (SNS), ili ustupi mesto mandatara nekome drugom i time izbegne sukob interesa.

BIRODI navodi da se zalaže “za dosledno poštovanje člana 6 Ustava Srbije, prema kojem nijedan pripadnik izvršne i zakonodavne vlast ne bi trebalo da bude partijski funkcioner, na republičkom i pokrajinskom nivou, dok obavlja javnu funkciju”.

U Saopštenju BIRODI navodi da bi se Vučevićevom ostavkom na funkciju predsednika SNS, “napravila jasna granica između države i partije i stvorio efikasan sistem za borbu protiv korupcije u državi koja ima sistemsku korupciju”.

“Zato pozivamo Miloša Vučevića da uđe u istoriju kao prvi premijer Srbije od donošenja Ustava Srbije 2006. godine, kada je uveden sukob interesa kao ustavna kategorija, koji je poštovao ustavni i zakonski okvir, koji reguliše oblast sukoba interesa. Time bi se uspostavila praksa da premijer Srbije bude javni funkcioner, to jest premijer u službi javnog interesa, a ne i partijski funkcioner u funkciji partijskog interesa stranke čiji predsednik”, naveo je BIRODI.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x