Bisto “Zeleno oko” Goča – Jezero Selište

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Jezero Selište na Goču; Foto: Srbija Vesti, Vodeničarski
Podelite vest

Pored predivne prirode na Goču ljubitelji voda, mogu da prošetaju i veštačkim jezerom Selište koje je lepo uređeno i primamljivo za turiste. Svake godine upravo ova lokacija sve je posećnija, a gosti iz čitave Srbije odluče se da ovde provedu i po čitav dan.

Jezero Selište je veštačka akumulacija koja je smeštena na planini Goč iznad Vrnjačke Banje, koja je udaljena 11 kilometara.

Kada ispenjete Goč krivudavim putem, dolazi se do prelepom malog jezera a poged na njega će vam sigurno biti čaroban.

Puno malih reka i potoka ulivaju se u ovo jezero koje je u osnovi napravljeno da Vrnjačkoj banji obezbedi dovoljne količine vode u sušnim delovima godine.

Oko jezera postoje obeležene pešačke staze pa je šetnja samim jezerom vrlo prijatna jer tačno znate u svakom trenutku gde se nalazite.

Na ovom jezeru je zabranjeno baviti se bilo kakvim vodenim sportom i lovom, jer se strogo vodi računa o čistoći same akuulacije. Kada je lepo vreme možete da uživate i u divnoj igri divljih pataka koje ovde imaju svoje stanište.

Jezero Selište na Goču; Foto: Srbija Vesti, Vodeničarski

Goč gde se Selište i nalazi, je čuven po raznovrnosm biljnom svetu i tu raste preko 700 različitih biljnih vrsta, od kojih su mnoge i lekovite. Goč je bogat čumama sa blagom klimom i velikim brojem izvora i rečica. Najviši vrh Goča je Ljukten koji se nalazi na 1 216 m nadmorske visine a najposećeniji vidikovac zove se Krst.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x