Blokiran Filozofski fakultet u Novom Sadu, studenti zaključali zgradu fakulteta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Novi Sad, 28.03.2024. - Clanovi novosadskog Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i ostali istomisljenici koji traze da se sankcionise novinar i vanredni profesor Filozofskog fakulteta Dinko Gruhonjic zbog izmontiranog govora koji se pojavio na drustvenim mrezama, okupili su se danas u blizini Filozofskog fakulteta i krenuli ka njemu da ga blokiraju. Ubrzo su dosli do ulaza u fakultet. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Studenti, predvođeni studentom prodekanom Damnjanom Vakanjcem, koji su od podneva blokirali ulaz u Filozofski fakultet u Novom Sadu, nakon govora i čitanja citata tekstova Dinka Gruhonjića, ušli su u hol, a zatim lancima i katancem zaključali ulaz, te vrata dodatno blokirali stolicama kako niko ne bi mogao da uđe ili izađe.

Kako saznaje agencija Beta, najveći deo nastavnika i studenata Filozofskog fakulteta napustio je zgradu, ali se u njoj još nalazi deo rukovodstva. Nakon otprilike sat vremena, nekoliko pripadnika policije došlo je do vrata i, nakon što se uverilo da ne mogu da uđu, ostalo ispred vrata.

Zgradu Filozofskog fakulteta blokirala je oko podneva grupa studenata nezadovoljna zbog toga što profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić nije do juče dobio otkaz. Studentski parlament Filozofskog fakulteta i deo studenata Univerziteta u Novom SADu optužuju Gruhonjića za šovinizam i govor mržnje, a sve u vezi sa hajkom koja zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama i pojedinim medijima traje već oko dve nedelje.

Reč je o mahom kratko ošišanim muškarcima koji su nakon ulaska u holu puštali zvuke sirene i pevali pesme posvećene Kosovu. Pojedinci nose majice s likom Milorada Ulemeka Legije ili poruka o Kosovu. Tokom protesta sa Filozofskog fakulteta je poručeno da se rad obustavlja “dok se ne steknu uslovi za rad”.

Fakultet je zatražio i da Univerzitet “preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta” kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

Od nadležnih organa Filozofski fakultet zatražio je i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

 

RANIJE:


Blokiran Filozofski fakultet u Novom Sadu

U Novom Sadu u podne je počela blokada Filozofskog fakulteta koju su najavili studenti koje predvode student prorektor Damjan Vakanjac i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak.

Blokada je reakcija na to što nije ispunjen ulitimatum tih studentskih grupacija Filozofskom fakultetu da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz. Protest studenata deo je pritisaka koji traju već nedeljama na Gruhonjića, optuženog pomoću montiranog video-snimka njegovog govora na jednom skupu u Dubrovniku pre više od godinu dana.

Ispred ulaza na Filozofski fakultet, gde se okupilo stotinak studenata, istaknuti su transparenti “Akademska zajednica teba da se stidi, tog čoveka kraj sebe da vidi” i “Položićemo i ovaj ispit”.

Prethodno se više desetina studenata okupilo u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, gde je Vakanjac ocenio da “njih 20 na Univerzitetu svojim stavom tlači 95 posto studenata na Univerzitetu etiketirajući studente iz Republike Srpske, etiketirajući studente srpske nacionalnosti, pravoslavne veroispovesti”.

“Moram da kažem da je ovo pre svega miran skup, ali je definitivno došao momenat da dignemo glas”, rekao je Vakanjac.

Posle skupa u kampusu studenti su krenuli ka Filozofskom fakultetu s transparentom “Studenti protiv govora mržnje” i uzvike: “Dinko, odlazi!”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x