Boban Stanković za tri decenije prikupio 1.500 vrsta kaktusa (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

 “Dedina brada”, “mačkov rep” i “taština stolica” samo su neki od egzotičnih kaktusa koje Boban Stanković iz Niša gaji u svojoj kolekciji tih biljaka koja broji oko 1.500 različitih vrsta. Stanković je uzgajanjem kaktusa i sukulenata počeo da se bavi pre skoro 30 godina i sada je njegova kolekcija najveća u Nišu i jedna od najvećih u našoj zemlji kako po raznovrsnosti tako i po brojnosti jer je mnoge primerke razmnožio i ima ukupno oko 10.000 biljaka.

Čitavo potkrovlje njegovo kuće prekriveno je kaktusima, ali ih ima i na stepeništu, hodnicima i prozorima tako da se još od ulaznih vrata vidi da u kući živi neko ko ih zaista voli.

“U svakom kaktusu vidim malo umetničko delo koje raste i od mene zavisi kako će da izgleda. Ukoliko se trudim oko njih, oni će imati najlepši oblik i krunisaće to cvetanjem. Ukoliko se ne trudim, izdužiće se, nepravilno će izgledati i vremenom će uvenuti. Za razliku od nekih drugih hobija, kaktusarstvo je dinamično. Svakog meseca se nešto menja i svake godine kolekcija drugačije izgleda. To je ono što me iznova i iznova vezuje za te biljke”, objašnjava Stanković.

Prvi kaktus Stanković je nabavio dok je držao cvećaru u gradu. Tada je imao priliku da nabavlja brojne “trgovačke” kaktuse, ali ga je kaktus “mamilarija duvej” na prvi pogled “kupio” i od njega je sve krenulo.

“Do sada sam uspeo da nabavim sve vrste kaktusa koji postoje u našoj zemlji, tako da sada za nabavku novih vrsta odlazim u inostranstvo. Kao i u svakom hobiju tako i u ovom izazov je da imamo nešto što nemaju drugi ljudi, ali to čega kod nas nema retko je i u celom svetu. Najdraži su mi svakako ti najređi primerci poput “dedine brade”. To je kaktus koji raste još samo u stenovitim predelima Meksika. Imam i kaktus “astrofitum ornatum” koji je star oko 40 godina i spada u biljke koje je veoma teško održati, ali eto uspeo sam. Imam i nekoliko primeraka kaktusa koji više ne rastu u prirodi”, izjavio je naš sagovornik.

On je kazao da retkim kaktusima prilazi sa posebnom pažnjom, prethodno iščitavajući literaturu o njima.

“Postoje neke vrste koje više vole kiseliju zemlju, dok drugi vole više baznu, ali svima pripremam sličnu mešavinu zemlje. Otprilike do jedne trećine je krupniji pesak, trećina je glistenjak i jedna trećina je šumska zemlja. Sve u svemu oni mogu da rastu u bilo kakvoj zemlji, ali neće baš najbolje da napreduju”, objasnio je Stanković.

Prema njegovim rečima, za uzgajanje kolekcije sa oko 10.000 biljaka potrebno je mnogo vremena i truda, jer nije dovoljno samo zalivanje, već i sađenje, presađivanje, kalemljenje. Stanković kaže da svakodnevno svojim kaktusima posvećuje po nekoliko sati. Za sada ima pomoć supruge, a nada se da će se vremenom i njegova deca vremenom zainteresovati za taj hobi.

“Nameravam da se i dalje bavim uzgajanjem kaktusa, ali da malo malo smanjim kolekciju, jer je zaista velika obaveza brinuti o ovolikom broju kaktusa. Voleo bi da pronađem cvećare koje kaktuse kupuju “na veliko” i prodam im deo kolekcije, ali svakako najveći deo ću sačuvati jer ovo je hobi za ceo život”, rekao je Stanković.

Oni koji žele da vide njegovu kolekciju, dodao je Stanković, mogu da to učine kad god požele jer su vrata njegovog “izložbenog prostora” stalno otvorena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x