Bogojavljanski krst u Zrenjaninu uzela devojka, u Čačku učenik šestog razreda osnovne škole

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilija Kocić, pobednik u Nišu
Podelite vest

U Zrenjaninu je Bogojavljenski krst pripao Tatjani Rešković (20), u Nišu Iliji Kociću (19) u Čačku Pavlu Mečaninu (12), a u Kragujevcu Vladimiru Vesiću (36).

ZRENJANIN: Tatjana Rešković prva je doplivala do Časnog krsta u Zrenjaninu, na manifestaciji koja je tradicionalno organizovana na Bogojavljenje, na gradskom jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina. Ona ima 20 godina i već je plivala pretprošle godine.

“Ovo mi mnogo znači, presrećna sam. Pozivam sve ljude koji mogu da dođu da plivaju, jer je to poseban osećaj,” rekla je Tatjana posle pobede a prenosi Danas.

U Zrenjaninu je plivalo više od 50 učesnika, a održano je trinaesti put.

KRAGUJEVAC: Konobar iz Kragujevca Vladimir Vesić (36) doplivao je prvi do krsta, na manifestaciji Bogojavljenskog plivanja za Krst časni u tom gradu. Vesić je novinarima kazao da je odlučio da svoju vitešku titulu “Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2022” preda najmladjem učesniku 6-godišnjem Tadiji Prokiću koji se nadmetao simbolično kao specijalni učesnik. Vesiću je ovo peto učešće na toj manifestaciji. Takmičari su preplivali deonicu od 33 metra do krsta, što simbolizuje broj Hristovih godina. Medju takmičarma je bila jedna devojka. Takmičari su plivali u jezeru gde je temperatura vode bila dva stepena, ali su posle nadmetanja izjavili da je voda bila ledena, a da su odoleli izazovu “s verom u Boga”. Plivanje za Krst časni na šumaričkom jezeru u Kragujevcu se organizuje od 2004. godine. Medju dosadašnjim pobednicima ove manifestaciji bile su i dve devojke 2017. i 2020. godine, kada je titulu ponela 15-godišnja Marta Dunjić koja je prvi put plivala za Krst časni.

NIŠ: Devetnaestogodišnji student prve godine na Ekonomskom fakultetu u Nišu  Ilija Kocić, prvi je doplivao do Časnog krsta, u nadmetanju koje tradicionalno na Bogojavljenje organizuje GO Medijana u Nišu i poneo titulu „Bogojavljenskog viteza“. Za krst se po prvi put nadmetalo 20 takmičara, napravljen je izuzetak, pa je u hladnoj vodi, na otvorenim čairskim bazenima, plivala i jedna dama. Ilija je prvi put plivao u hladnoj vodi, inače se bavi plivanjem od svoje četvrte godine, pa ne čudi njegova spretnost u bazenu. Ističe da bi se prijavio ponovo, ali smatra da i drugi treba da dobiju šansu da prvi doplivaju do krsta.
„Od malena mi je bio san da osvojim Časni krst. Bilo je hladno, nisam to očekivao, ali pošto mi ovo mnogo znači, hladnoća prdstavlja najmanji problem u ovom trenutku. Ovu pobedu bi posvetio mojoj porodici“, rekao je Ilija i dodao da mami nije rekao da će se danas nadmetati, tako da će to za nju biti veliko iznenađenje.
Pobednik Bogojavljenskog plivanja, dobio je novčanu nagradu od 30 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak. Prigodne nagrade obezbeđene su i za ostale takmičare.

 

 

 

 

 

ČAČAK: U plivanju za Bogojavljenski krst u Čačku nadmetalo se 106 takmičara, a pobedio je učenik šestog razreda čačanske Osnovne škole “Dr Dragiša Mišović “, Pavle Mečanin.

“Ovo je treći put da plivam u Moravi za Bogojavljenje, a prvi put pobedjujem. Ovo je zaista poseban dogadjaj koji se rečima ne može opisati”, rekao je Mečanin.

Vadjenje Bogojavljenskog krsta iz Zapadne Morave pratilo je sa obale nekoliko hiljada gradjana. Pre početka manifrestacije plivanja za Bogojavljenski krst održana je litirguja u Crkvi “Sveto Vaznesenje Gospodnje”, a posle nje litija do gradske plaže, u kojoj su pored sveštenika bili i konjanici, plivači, deca iz čačanskih vrtića, vazduhoplovci sa aerodroma iz Ladjevaca i brojni gradjani. Plivačima za Bogojavljenski krst zahvalnice i nagrade biće uručene na svečanoj Bogojavljenskoj akademiji u Domu kulture. Manifestacija plivanja za Bogojavljenski krst u Čačku održana je 17. godinu za redom, u organizaciji Sportskog centra “Mladost”, pod pokroviteljstvom Grada Čačka. Prošle godine manifestacija nije održana zbog loše epidemiološke situacije.

SVILAJNAC: Na “Bibinim rupama” na Velikoj Moravi u blizini Svilajnca, održano je tradicionalno Bogojavljensko plivanje za časni krst u organizaciji Moto kluba „Kraljevi slobode“ iz Svilajnca. U hladnu vodu zaronilo je 10 plivača, a prvi do krsta doplivao je devetnaestogodišnji Nemanja Novičić iz Kušiljeva, koji je do krsta prvi stigao i 2020. godine. Ovom događaju kome je prethodilo rezanje slavskog kolača, prisustvovao je i veliki broj zainteresovanih građana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x