Brnabić: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kad su na barikadama, situacija na ivici sukoba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Premijerka Srbije Ana Brnabić, foto: BetaPhoto/European Council/DS
Podelite vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj se “čini da Brisel i Vašingtron izgleda čuje Srbe sa Kosova samo kad su na barikadama, ali ni tada baš dobro, a oni samo traže osnovna ljudska prava”.

“Duboko sam razočarana njihovim (Brisel i Vašington) poimanjem osnovnih ljudskih prava i demokratskih vrednosti i odgovorom na brojne provokacije Aljbina Kurtija”, rekla je Brnabić, za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da “evropske institucije na to sve (provakacije) ćutke gledaju”.

Ona je upozorila da se “plaši eskalacije”, ističući: “Mi ćemo učiniti sve da se sačuva mir”.

Prema njenim rečima, Priština je “uhapsila protivpravno Srbe da bi Srbe dodatno uplašila i izazvala eskalaciju”.

Na pitanje je kakva je procena naših bezbednosnih službi, ona je rekla da je “situacija dovedena na ivicu sukoba, oružanog konflikta, mislim da su to procene svih službi na Kosovu i Metohiji i svih onih koji gledaju šta se dešava tamo”.

Ona je rekla da su naše diplomatske aktivnosti “svakodnevne” i očekuje da pre svega Brisel ali i Vašington izvrše pritisak na Prištinu kako bi poštovala Briselski sporazum i krenula u osnivanje Zajednice srpskih opština.

Medjutim, rekla je, govoreći o Briselskom sporazumu i o drugim sporazumima, da ih ni iz medjunarodne zajednice ne poštuju.

Brnabić je rekla da “nas košta što ne uvodimo sankcija Rusiji ali to je u skladu sa principima Srbije” i, kako je navela, ostajemo “dosledni” toj odluci.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x