Brnabić: Novoj vladi energetika će biti glavna tema

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas će energetika biti glavna tema u agendi buduće vlade.

Brnabić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je pitanje energetike danas političko pitanje, navodeći da je “zahvaljujući kredibilitetu i vezama predsednika države Aleksandra Vučića, Srbija uspela da u kratkom roku obezbedi gasni aranžman sa Mađarskom”.

Mi smo jasno rekli da ćemo cene i kupovnu moć građana i konkurentnost privrede štititi, gledaćemo da što duže izdržimo. U ovom trenutku kod nas je cena struje tri do pet puta niža nego u EU”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, u saradnji sa fakultetima radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

“Kao što smo u pandemiji naučnu zajednicu angažovali da nađe rešenja da budemo samoodrživi (…) to sad pokušavamo u energetici. Imala sam sastanak sa EPS-om, ali i fakultetima – da pokušamo da delom kupimo kvalitetniji ugalj, da ga mešamo sa lignitom da bismo od manje uglja dobili više električne energije”, kazala je premijerka.

Brnabić je navela da se nada da će nova vlada biti oformljena u što kraćem roku, dodajući da se tome nada i predsednik države.

Govoreći o radnicima Fijata, Brnabić je rekla da su oni u utorak kazali da su dobili bolju ponudu “Stelantisa” – 250 radnih mesta u namenskoj industriji u Kragujevcu i Velikoj Plani ili tri meseca rada u Slovačkoj pa mesec dana u Srbiji.

“Dogovoren je nivo otpremnina i 492 radnika koji su prolašeni tehnološkim viškom će danas dobiti otpremnine. Mi nastavljamo da se borimo za ostale radnike, naša i želja ‘Stelantisa’ je da što više od tih 1.500 radnika ostane”, rekla je premijerka.

Izrazila je nadu da će veći broj radnika prihvatiti ponudu i dodala da održivost fabrike zavisi od tih ljudi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x