Brnabić: Pritisci iz međunarodnog okruženja usmereni na Vučića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/MO; Live Telegraf/Tanjug Printscreen
Podelite vest

Pristisci na Srbiju iz međunarodnog okruženja, politički i ekonomski, usmereni su uglavnom ili isključivo na predsednika države Aleksandra Vučića, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

„Volela bih da mogu veći deo toga da ponesem“, rekla je Brnabić novinarima na otvaranju Komore kineskih privrednika u Srbiji, na pitanje novinara kakvim je pristiscima Srbija izložena.

Potvrdila je da su pritisci medjunarodnih zvaničnika i zemalja EU i sa Zapada i Istoka, koji se tiču svih tema, medju kojima su i evropske integracije, bili i sinoć nastavljeni.

Pritisci se, kako je dodala, odnose i na Kosovo, specijale veza i odnosa sa Republikom Srpskom, a ima i pretnji da će pojedini investitori odlaziti iz Srbije.

„Borimo se da odbranimo interes Srbije i da branimo medjunarodno javno pravo. Uzdamo se u medjunarodno javno pravo kao i sve ostale male zemlje koje ono štiti, jer male zemlje nisu toliko jake da mogu silom da ga menjaju i da nameću drugim svoju volju“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da Srbija neće ruskim kompanijama ništa oduzimati niti nacionalizovati njihovu imovinu i da će se rukovoditi ekonomskim načelima i principima, poštovanjem privatnog vlasnistva i imovine, kao i načelima medjunarodnog javnog prava.

„Pozicija Srbije je jasna i principijelna i mi ćemo je braniti – priznajemo i poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo veoma pogrešnim njegovo kršenje. Nije u našem vitalnom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju“, kazala je premijerka.

Istakla je da će avioprevoznik Er Srbija nastaviti da leti za Moskvu.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x