Broker: Većina kompanija iz indeksne korpe u Srbiji ove godine akcionarima isplaćuje dividende

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Pres sluzba NIS-a/DS
Podelite vest

Većina članica indeksne korpe Belex15 ove godine raspodeliće deo profita kroz dividende, a zahvaljujući rekordnoj isplati Naftne industrije Srbije (NIS) biće to zbirno najizdašnija raspodela dividendi u domaćoj korporativnoj istoriji, saopštila je  brokerska kuća Momentum.

NIS će ove godine isplatiti rekordnu dividendu od 143,3 dinara po akciji, odnosno ukupno 23,4 milijarde dinara, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu.

Uprkos ovogodišnjoj visokoj dividendi, akcionari te kompanije su, kako je navedeno, imali veća očekivanja, računajući pre svega na “zlatno doba” naftnih kompanija koje su listom akcionarima priredile izdašne isplate.

“Umesto toga, država kao najveći manjinski akcionar je putem donacije duplirala dividendu, dok su manjinski akcionari ostali ‘kratkih rukava’ sa identičnom raspodelom od 25 odsto, kao i prethodnih godina. Stoga i ne čudi što su razočarani investitori NIS-ove akcije na preseku za dividendu ostali na prinosu od oko 17 odsto”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je “prijatno iznenađenje akcionarima priredio Impol Seval koji je odobrio rekordnu dividendu od 871,6 dinara po akciji, odnosno ukupno 821,3 miliona dinara.

Impol je povećao dividendu za 40 odsto uprkos znatno lošijem poslovanju u drugoj polovini godine, a akcije ove kompanije beležile su na preseku prinos od 13,5 odsto.

Rekordnu dividendu, uz skromnije povećanje, dobiće i akcionari Metalca koji će raspodeliti 174 miliona dinara, odnosno 90 dinara po akciji.

Veću dividendu nego prošle godine dobiće i vlasnici prioritetnih akcija kompanije Filip Moris (Philip Morris) kojima se trguje na Beogradskoj berzi, koji će raspodeliti skoro dve milijarde dinara.

Ta kompanija je nastavila višegodišnji trend raspodele celokupne dobiti u dividende.

Zbog lošijih rezultata poslovanja dividenda je značajnije smanjena u Dunav osiguranju koje je akcionarima podelilo 33,9 dinara po akciji, odnosno ukupno 514,9 miliona dinara i to tek nakon intervencije većinskog vlasnika, države Srbije, koji je poništio predlog uprave kompanije da se ne deli dividenda.

Manju dividendu dobiće i akcionari Meser (Messer) Tehnogasa i Jedinstva iz Sevojna zbog smanjenja profitabilnosti tihih kompanija u 2022. godini.

Akcionari Telekoma, među kojima je i 4,8 miliona građana, i ove godine dobiće dividendu od 8,4 dinara po akciji, odnosno ukupno 6,7 milijardi dinara.

Uprava tog telekomunikacionog operatera zadržala je prošlogodišnji iznos dividende uprkos velikom rastu duga kompanije i “negativnom slobodnom novčanom toku”, naveli su brokeri Momentuma.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x