CINS: Za rad narodnih poslanika u 2022. isplaćeno skoro 400 miliona dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U 2022. godini, kroz Skupštinu Srbije u dva saziva prošlo je više od 400 poslanika, za čije je plate i troškove isplaćeno gotovo 400 miliona dinara, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

CINS, pozivajući se na zvanične podatke Skupštine Srbije, piše da je na plate poslanika otišlo 224,6 miliona dinara, na poslanički dodatak 77,3 miliona, za prevoz poslanika i parking 38,2 miliona, za dodatak poslanicima koji nisu u stalnom radu 22,1 milion.

Za službeni put u inostranstvo otišlo je 22,9 miliona, za ostale stručne usluge 10,1 milion, za troškove poslanika van Beograda 2,3 miliona i za službeni put u zemlji 196.000 dinara.

U oba saziva najbrojniji su bili poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS), koji su u zbiru imali i najveće isplate, a najveću pojedinačnu isplatu imala je poslanica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Elvira Kovač – 4,1 milion dinara. SVM je stranka u vladajućoj koaliciji.

Kovač je, uz poslanički mandat, i potpredsednica Skupštine Srbije, a najviše novca isplaćeno joj je po osnovu plate i za službena putovanja u inostranstvo. Članica je delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a živi u Zrenjaninu, piše CINS.

Među deset poslanika koji su imali najveće isplate je i šest poslanika SNS – Ana Beloica (3,1 milion dinara), Biljana Pantić Pilja (tri miliona), Dubravka Filipovski (2,9 milion), Vladimir Orlić, koji je u novom sazivu postao predsednik Parlamenta (2,9 miliona), Tijana Davidovac (2,8 miliona), Veroljub Arsić (2,6 miliona).

Ukupne isplate nekadašnjeg predsednika Skupštine Ivice Dačića su 2,5 miliona dinara, poslanika Socijaldemokratske partije Srbije Muamera Bačevca 2,4 miliona, a poslanice Socijalističke partije Srbije (SPS) Dijane Radović 2,3 miliona dinara.

Za službena putovanja aktuelnog predsednika Parlamenta Vladimira Orlića plaćeno je 2,4 miliona dinara, za putovanja Elvire Kovač 2,1 milion, za Biljanu Pantić Pilju 1,5 milion, za Dubravku Filipovski 1,3 miliona, a za poslanika Vladimira Marinkovića, takođe iz SNS, 1 milion dinara.

Poslanici SPS Dijani Radović isplaćeno je 606.000 dinara za korišćenje sopstvenog automobila, poslanici SNS Ani Beloici 535.000, Zvonimiru Steviću iz SPS 514.000, a Slaviši Bulatoviću i Miliji Miletiću iz SNS po 464.000, odnosno 463.000 dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x