Čupić: Beogradu i Prištini rok od šest meseci da prihvate ponuđeno rešenje EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/European Council)
Podelite vest

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić ocenio je da je Beogradu i Prištini dat rok od šest meseci da postignu prihvate ponuđeno rešenje – francusko-nemačko-ervopski predlog za pitanje Kosova i Metohije.

Čupić je za televiziju N1 kazao da je dolazak najmoćnijih evropskih predstavnika, zajedno s predstavnikom SAD Gabrijelom Eskobarom i EU Miroslavom Lajčakom u Beograd i Prištinu u januaru, bio “poslednji razgovor i poslednje upozorenje”.

“Smatram da od tada vreme teče da se to završi, šest meseci. Možete pogledati da su u poslednjih 30 godina svi razgovori koji su bili vezani za određene zemlje i za određene probleme, trajali šest meseci. Nakon toga dolaze posledice”, kazao je on i dodao da se tako dogodilo i 1999. godine.

Po njegovim rečima, predstavnici međunarodne zajednice su uspeli da naprave načelan dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

“Eskobar odmah nakon razgovora sa Kurtijem kaže: ‘Prihvatio Kurti ili ne, formiraće se Zajednica srpskih opština’. Kurti i ne mora da bude na tom mestu. Oni to mogu. Faktički, Kosovo postoji i zahvaljujući SAD, i oni to ne kriju. A to i sami ljudi na Kosovu znaju”, kazao je Čupić.

Na pitanje da li je Srbija pristala na plan EU, Čupić navodi da su predstavnici međunarodne zajednice sa sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “otišli zadovoljni, nasmejani”.

“Četvorica moćnika i Lajčak, koji je tu posrednik… Kada oni dođu, zna se šta se dešava”, rekao je Čupić.

Ocenio je da je Kosovo izgubljeno “nerealnom politikom” koja je vođena 10 godina za vreme tadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića i kada je 1999. godine država, i ono što simboliše državu, napustila Kosovo.

“Izgubljeno je sa aspekta da jednostavno vi tu ne možete ništa da uradite. I nijedna vlast nije mogla da uradi. Vlasti su mogle nešto drugo, da ih upute na Ujedinjene nacije, da se sami organizuju i da ih materijalno pomognu… Kosovo je bilo alibi za neuspehe svih politika od kada je ta teritorija 1999. godine uzeta”, naveo je Čupić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x