Daljinsko grejanje u Srbiji zvanično počinje sutra, neke toplane već danas pokrenule sisteme

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Daljinsko grejanje u Srbiji zvanično počinje sutra, 1. novembra, a pojedine toplane, shodno temperaturi u tim gradovima, već danas su počele tople probe, rečeno je agenciji Beta u tim javnim preduzećima.

Beogradske elektrane jutros su pustile grejanje kako bi se isprobao sitem, a prioritet u otklanjanju eventualnih kvarova imaće prijave gde radijtori nisu topli u celim zgradama.

Grejna sezona u Srbiji zvanično počinje 15. oktobra pod uslovom da je temperatura ispod 12 Celzijusovih stepeni. Vreme merenja temperature nije isto u svim gradovima: negde je uveče, a u nekim gradovima se uzima dnevni prosek, ali je uglavnom predvidjeno da je ispod 12 stepeni tri uzastopna dana, a odluku o tome kako se meri donose lokalne samouprave.

Ako je u nekim gradovima temperatura dva dana ispod 12 stepeni, a trećeg dana poraste, merenje počinje ispočetka.

Pošto su ovog oktobra dani bili iznadprosečno topli, po preporuci Vlade Srbije početak grejne setone je odložen do kraja meseca.

Direktor JKP Subotička toplana Saša Petković rekao je za Betu da će tamo grejanje početi sutra jer su se “stekli uslovi” i po meteeorološkoj prognozi se očekuje da temperatura bude ispod 12 stepeni. Po gradskoj odluci, grejanje u Subotici počinje kada temperatura tri večeri u 21 sat bude manja od 12 stepeni.

Petković je rekao da je u protekle dve nedelje, za koliko je odloženo grejanje, ostvarena ušteda, ali da još nije napravljena analiza i ne zna se tačno koliko. On je rekao da je prošle godine grejna sezona bila jedna od najdužih i da je počela već 6. oktobra, a završila se 30. aprila, umesto 15. aprila, jer je temperatura bila niska.

Direktor kraljevačke toplane Aleksandar Nestorović rekao je da će grejanje u tom gradu, po gradskoj odluci, početi sutra, a počele su tople probe.

On je rekao da je sistem, radi testiranja, nekoliko puta puštan u rad i da još nije napravljena analiza koliko se uštedelo za proteklih 15 dana.

Po rečima direktora toplane u Majdanpeku, Djordja Roškića, sistem daljinskog grejanja je spreman, a grejanje prema gradskoj odluci počinje rad kada je prosečna dnevna temperatura tri dana ispod 12 stepeni.

Roškić je ocenio da je prema gruboj proceni ušteda na grejanju zbog odloženog početka grejne sezone, oko sedam miliona dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x