Crveno je slovo, ovo su narodna verovanja

Danas su Sveti car Кonstantin i carica Jelena i letnje zadušnice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svetog cara Konstantina i njegovu majku caricu Jelenu, a danas su i letnje (duhovske) zadušnice. U pravoslavnom crkvenom kalendaru ovaj dan obeležen je crvenim slovom.

Car Konstantin je uz pomoć krsta uspeo da pobedi u borbi sa svojimprotivnicima , a njegova majka Jelena pronašla je časni krst u Jerusalimu. Zato se oni na ikonama prikazuju zajedno sa svetim krstom.

Konstantin se nakon dolaska na presto suočio se sa tri velike borbe. Jednu protiv Maksencija, tiranina u Timu, drugu protiv Skita na Dunaviu i treću protiv Vizantinaca.

Pred bitku sa Makcencijem, car je bio zabrinut i sumnjao je u svoj uspeh. Tada mu se usred dana pojavio krst,  okićen zvezdama, a na krstu je blo napisano: “Ovim pobeđuj”.

On je naredio da se iskuje krst poput onoga koji je video  na nebu i njega su nosili ispred vojske.

Silom krsta, on je zadobio slavnu pobedu nad brojno nadmoćnim neprijateljem, a Maksencije se udavio u reci Tibru.

Odmah potom Konstantin  izdao je Edikt u Milanu 313. godine čime je prestao progon hrišćana.

Kada je nastao razdor u crkvi zbog smutljivog jeretika Arija, car je sazvai  Vaseljenski sabor u Nikeji 325. godine, gde se jeres osudila, a hrišćanstvo utvrdilo.

Sveta Jelena, Konstantinova majka, posetila je Jerusalim i pronašla časni Krst. Zatim je na Golgoti sagradila crkvu Vaskrsenja i još mnoge druge crkve po Svetoj Zemlji.

Car Konstantin umro je u šezdeset petoj godini u gradu Nikomidiji (današnji Izmit u Turskoj.  Sahranjen je u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Car Konstantin i carica Jelena gradska je slava Niša, jer se veliki car koji je učvrstio hrišćanstvo rodio u Naisusu (sadašnji Niš).

Letnje zadušnice

Vernici danas slave i letnje (duhovske) zadušnice, koje padaju u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha). Glavni običaj je da se na današnji dan ode na groblje, ali i da se prosjacima daje milostinja.

Ovaj dan posvećen je umrlim precima i, prema tradiciji, vernici posećuju grobove, prislužuju sveće i služe pomene. Upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donesi se cveće i zapale sveće.

Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu i tim povodom se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Običaj je u narodu da se o zadušnicama, kao i o parastosima, iznose mnoga jela. Verovanje je da ta iznesena jela treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga.

Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Osim letnjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x