Dejan Jović: Srbija bi bila mnogo više suverena da je članica EU i NATO

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović izjavio je u Novom Sadu da bi Srbija bila više suverena da je članica EU i NATO i dodao da je takav slučaj bio sa Hrvatskom.

“Srbija bi bila puno više suverena da je u EU i NATO, bez obzira što ja nisam zagovornik NATO-a. Takav je slučaj bio i sa Hrvatskom”, rekao je sinoć Jović na tribini “Festivala pomirenja”, koja je održana u okviru programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u Kreativnom distriktu.

Kako je objasnio, do trenutka ulaska u EU, suverenitet Hrvatske je bio upitan i izložen različitim vrstama pritisaka i uslovljavanja.

“Ulaskom u EU i NATO Hrvatska je učvrstila svoj suverenitet. To je razlog zašto su i nacionalisti u Hrvatskoj bili za EU integracije”, kazao je Jović.

On je ocenio da je ujedinjenje Zapadne Nemačke i Istočne Nemačke takođe bilo zasnovano na principu nacinalnog ujedinjenja, zbog kojeg je “razbijena” jedna država (Istočna Nemačka).

Govoreći o pojmu nacionalizma u 21. veku, Jović je rekao da je EU zamišljena kao alternativa nacionalnoj državi, ali je dodao da i dalje traje bitka između evropskog koncepta i antievropskog.

On je ocenio da je nakon pada Berlinskog zida vladalo uverenje da ulazimo u globalizovani svet, u kojem granice i nacije nisu važne, ali je dodao da se to ispostavilo kao pogrešno uverenje.

“Neće nestati ni nacionalizam ni globalizam”, rekao je Jović.

On je ocenio da je u događajima oko raspada Jugoslavije “levi nacionalizam imao ogromnu ulogu”.

Profesor Univerzitetskog koledža u Dablinu Siniša Malešević rekao je da pre 250 godina nacionalizam, kao ni nacija, nisu bili poznati pojmovi.

On je dodao da je ranije bilo važno samo to da li se čovek rodi kao aristokrata ili ne, odnosno presudna je bila klasna pripadnost, dok nacionalna nije “jednostavno značila ništa”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x