Demokratska stranka: Srbija na pragu da postane ekonomska kolonija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Youtube/Al Jazeera Balkans
Podelite vest

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je Srbija od 2012. godine pozicionirana kao zemlja jeftine radne snage u kojoj investitori ne moraju da poštuju zakone a da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su “Afrika i Azija naša budućnost“ jeftina demagogija.

“Poslednjih 11 godina režim vodi jako kratkovidu ekonomsku politiku i nije realno očekivati da će te strane investicije, na koje je ponosan, ostaviti dugoročne pozitivne posledice na razvoj naše zemlje. Dok se subvencioniše dolazak stranih proizvođača, domaći privrednici se izbacuju iz posla čak i u granama privrede koje nisu previše tehnološki zahtevne, poput konfekcije i mesno prerađivačke industrije”, piše u saopštenju.

“Zbog toga se u Srbiji neće dogoditi efekat koji je bio krucijalan za napredovanje u zemljama Centralno-istočne Evrope kao i nekim zemljama Azije, gde se ‘know-how’ koje su donele strane investicije prelio u ostatak ekonomije. Uz to, nakon isteka subvencionisanog poslovanja mnoge fabrike zatvaraju proizvodne pogone u našoj zemlji, poslednji u nizu su Mitros iz Sremske Mitrovice i Geoks u Vranju”, saopštile su demokrate.

“Svedoci smo činjenice da je sama Kina, sa kojom trenutno ‘dogovaramo’ novi trgovinski paket, u našu zemlju izvezla mnoge ‘prljave’ tehnologije koje je u isto vreme zabranila kod kuće. Tako imamo Linglong korporaciju u Zrenjaninu, a štetnost otpadnih materija u slučaju železare u Smederevu se odavno ne kontroliše”, piše u saopštenju iz DS.

Istakli su da je vrhunac priče rudnik u Boru jer kineskom partneru je isplatljivije da rudu ne prerađuje kod nas, već se vagoni zemlje šalju na Daleki istok. Na taj način se ne plaća rudna renta, i Srbija biva doslovce ogoljena.

“Zbog svega navedenog Demokratska stranka se zalaže da se ovaj trend prekine u što kraćem vremenskom roku, pre nego što bude prekasno. Zato je neophodno da se napravi strateški otklon od trenutne kratkovide politike, da se uloži u obrazovanje mladih i fokusira na privredne grane budućnosti, koje će pomoći razvoj na duge staze. Ali pre svega neophodno je omogućiti da zakoni važe podjednako za sve i da institucije rade svoj posao”, zaključili su iz DS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x