Direktorka Muzeja grada Beograda: Nelegalna gradnja uništila neolitski lokalitet Usek

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Neolitsko naselje Usek u beogradskom naselju Banjica, vinčanski lokalitet koji je živeo od 5.200. do 4.600. godine pre nove ere, uništeno je nelegalnom gradnjom, izjavila je danas direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Ona je za list Politika rekla da su investitor i izvođač, bez prethodnih dozvola za radove, uništili oko 84 kvadratna metra tog vinčanskog naselja, koje je 1964. godine proglašeno spomenikom kulture i dodala da je građevinska inspekcija brzo zatvorila to gradilište, ali da postoje navodi da je gradnja nastavljena.

“U svim profilima otkopa vidljivi su ostaci vinčanskih kuća, peći i ognjišta. Pronađeni predmeti iz odbačene zemlje i iz samog iskopa ukazuju da je uništen jako moćan kulturni sloj sa ostacima keramike, životinjskih kostiju, alatki od kosti, roga i kamena iz svih faza vinčanske kulture”, kazala je Medaković.

Po rečima predsednika Srpskog arheološkog društva Adama Crnobrnje, mehanizacijom je iskopano između 150 i 200 kubnih metara arheološkog sadržaja, poput predmeta, nepokretnih objekata i organskih ostataka na osnovu kojih se može sanati kako su živeli ljudi u neolitu.

“Kada se ovako nešto uništi, nema popravnog. Da bi se ta količina arheološkog sadržaja na adekvatan način istražila, na lokalitetu Vinča je bilo potrebno 10 do 15 godina”, objasnio je Crnobrnja.

Iz Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove rekli su za taj list da je na lokalitetu izveden potporni armiranobetonski zid dužine 12 metara i visine 2,6 metara bez odobrenja izdatog od nadležnog organa, nakon čega je doneto rešenje o zatvaranju gradilišta. Građevinski inspektor je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, bez preciziranja protiv koga.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x