Divljansko jezero pleni svojom lepotom i netaknutom prirodom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

Divljansko jezero je veštačka akumulacija u podnožju Suve planine, između dva srednjovekovna sela Divljane i Mokre, na oko pet kilometara udaljeno od Bele Palanke, na putu ka Babušnici. Od Niša je udaljeno oko 49 kilometara i do jezera se automobilom stiže za 45 minuta.

Divljansko jezero nastalo je 1983. godine pregrađivanjem Кoritničke reke, kao takozvana kompenzaciona brana. Jezero je površine oko 8 hektara, dugačko 700, široko i do 135, a duboko oko 5—6 metara.

Sa jedne strane je prirodno pregrađeno strmim obroncima Кurilskim čuke.

Nakon havarije na brani koja se dogodila 2002. godine, kada se za nekoliko dana celo jezero sa celim ribljim fondom izlilo u Nišavu, izvršena je sanacija kompletnog jezera, a riblji fond je obnovljen.

Divljansko jezero je danas bogato ribom, pre svega šaranom i klenom. Od 2005. godine poribljava se  šaranom, amurom, deverikom, tolstolobikom, babuškom i pastrmkom.

Obala jezera je uređena i pogodna za izlete, ribolov, a u letnjim mesecima i za kupanje, pa je omiljeno mesto za besktvo od letnjih vrućina i mnogobrojnih Nišlija. Od Niša je udaljeno oko 50 kilometara, bvazdušnom linijom 36, a automobilom se stiže za oko 45 minuta.

Svake godine Ribolovačko udruženje Bela Palanka, na jezeru organizuje takmičenje u sportskom ribolovu.

Foto: O.S.R.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x