Izvor reke Moravice kraj Sokobanje: Idealno skrovište za uživanje (FOTO+VIDEO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Izvor reke Moravice u blizini Sokobanje; Foto: Srbija Vesti, Maja Vodeničarski
Podelite vest

U selu Vrelo nedaleko od Sokobanje nalazi se izvor reke Moravice koja protiče kroz ovu poznatu srpsku banju i puni veštačko jezero Bovan, iz koga se vodom snabdeva Aleksinac.

Moravica je dugačka čak 60,4 kilometara, desna je pritoka južne Morave, njen izvor se nalazi ispod planine Device, a specifičan je po tome što je izvor razlivenog toka i nastaje od nekoliko dubinskih izvora. Na izvorištu se ona koristi za piće, gde se nalaze i kaptaža.

U Moravicu se uliva i jedan izvor koji izvire iz pećine udaljene samo 200 metara, uzvodno. Ova pećina je jama koja ima dva otvora, jedan horizontalni i drugi vertikalni, a do pećine možete istasiranom i obeleženom stazom. Ulaz u pećinu se ne preporučuje neiskusnim turistima.

Meštani Vrela kažu da u Moravici ima rečnih rakova, pastrmki , krkuša, klenova a viđene su i lovljene mrene.

Izvorište reke Moravice je vrlo lepo uređeno, čisto i veoma prostrano. Ima dosta mesta za izletnike, a posebno su predviđena i mesta gde može da se raspali skara. Nekoliko uređenih venjaka pruža divan ugođaj i prijatan boravak u prirodi gde i kada su najveće letnje vrućine ovde jeste prijatno boraviti.

Izvor reke Moravice u blizini Sokobanje; Foto: Srbija Vesti, Vodeničarski

Iako je vrlo pristojno uređeno i prilagođeno velikom broju turista, oni koji posete Sokobanju radije se odlučuju da odu na Ozren, na Soko grad ili odu do Rtnja.

Izvorište Moravice se lako nalazi, put je odličan ali možda nedostaje još koje parking mesto više. Izletište je odlično mesto za boravak porodica sa malom decom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x